Hlavní obsah

Zážitek z volebního mítingu strany PRO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Volby do europarlamentu se blíží a lídři všech stran a hnutí brázdí republiku a představují se voličům i odpůrcům osobně.

Článek

Činí tak pochopitelně i Jindřich Rajchl se svým týmem. Ve čtvrtek v pozdním odpoledni zavítal do severočeského města (no, spíše 10 tisícového městečka) Lovosice. Petiční stánek postavili organizátoři v parku, kde na lavičkách posedávaly asi dvě desítky příznivců, převážně starší ročníky. Ne že by PRO nefandili i mladí, ale jednak v  televizi běžel hokej českého týmu a jednak malá města v pozdním odpoledni pracovního dne zejí prázdnotou.

Přítomní příznivci program i projevy už znali a přišli hlavně proto, že se chtěli setkat se svými lídry osobně. Mnozí podepisovali petici za referendum proti přijetí eura.

Čekala jsem nějaké odpůrce s jedovými dotazy, ale marně. Přišla jen „okresní chronická remcalka“, jak bych asi nejlépe popsala mladou ženu, která se pravidelně zúčastňuje všech podobných akcí bez ohledu na stranickou příslušnost a má připomínky tohoto typu:

"Váš lídr je koupený! ‘

„Kým, jak a proč?“ diví se organizátoři.

„To mi řekněte vy“, míní dáma s tajuplným výrazem a dodává: “ Já vím svoje!"

Uznejte, že takovým lidem a pseudoargumentum se těžko oponuje. Rajchl byl vsak slušný a trpělivý a odpovídal jak nejlépe uměl . Lidé rejpalku začali po chvíli okřikovat, že jim ubírá čas na smysluplnější povídání, ale Rajchl trval na tom, abychom byli slušní vždy a ke všem.

Zatímco mluvil, objevila se u petičního stánku mladší paní, zdravotní sestřička, jak se později ukázalo, a zajímala se , co že se tu děje.

„Nechcete nám podepsat petici proti euru?“, nabízeli organizátoři.

“ To teda ne", opáčila dáma.

“ Vy tedy chcete euro misto koruny?"

Paní jen trhla ramenem."Rajchlovi to nepodepíšu! Mluví tu jen proto, aby se dostal do parlamentu!"

„To přece všichni politici, proč by se jinak namáhal?“ divili se organizátoři. „A pro nepřijetí eura je přece jedno, kdo to organizuje, ne?“

„Rajchlovi to nepodepíšu!“, zavřískla znovu dáma a když si organizátoři zaťukali na čelo, uraženě odběhla.

U středoškolačky bych čekala asi víc - třeba výčet toho, co se jí na kritizovaném nelíbí, co podle ní dělá špatně. Vytýkat mu při kandidatuře, že hovoří na mítinku je poněkud, no, hloupé.

Jenže jak se pracovně pohybuji mezi lidmi, zjišťuji, že jakási hloupost, povrchnost a naivita převládají. Málokdo mi řekne, co mu na politikovi konkrétně vadí, jaké chyby dle tázaného udělal. Je to blbec, lhář, falešník slyším nejčastěji, ať už se ptám na Babiše, Rajchla, Okamuru i jiné. A když chci vědět proč, tázaní chvíli bezradně koulí očima a pak plivnou své „duchaplné“ - je hnusnej!

Obávám se, že negativní pocity jim byly implantovány masmédii. I když nechtějí, odevšad slyší Babiš je zlo, Rajchl nebo Okamura je fašista, tamten zas extremista. Všichni sice říkají, že neposlouchají, ale to negativní válcování se usazuje v mozku jak mastný prach. A lidé jsou pak nazlobeni na někoho, aniž by se o něj více zajímali, při vyslovení jména jim naskočí ten implantovaný názor a oni ani neví proč. A o to jsou vzteklejší.

Není proti tomu obrany, jen selský rozum a zájem o dění. Ale lidé často říkají, že na takové pitomosti nemají čas. Inu, pak se nedivme, že v hlavách mají právě jen…pitomosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz