Článek
O Alžbětě II. se vědělo, že není žádná velká gurmánka. Zatímco její manžel princ Phillip jedl rád a zkoušet nové pokrmy mu dělalo radost, jeho choť na to opravdu neužilo. Její menu se téměř neměnilo. K některým denním jídlům si přála dostávat stále to samé dokola, v jiných případech neustále střídala několik málo variací.
Její personál o ní často říkával, že nežije, aby jedla, ale jí, aby žila. A byla to nejspíš pravda. Královna byla až do vysokého věku velice aktivní a velice zaneprázdněná žena. Proto se jednoduše s jídlem nerada obtěžovala. Měla ráda spíše jednodušší pokrmy a stravovala se zdravě, ačkoliv i ona měla některé libůstky.
The queen Elizabeth and his Late Majesty King Hassan II sharing a moroccan famous meal, It happened in 1980 during her visit to Morocco. Sharing food culture is sharing love <3
Posted by Moroccan Food Tour on Tuesday, April 3, 2018
Snídani jedla roky stále stejnou
Její den začínal obvykle v půl osmé ráno, kdy si o samotě vypila šálek čaje Earl Grey s mlékem bez cukru. Do toho si někdy namáčela sušenky. Během toho poslouchala rádio. Poté, co se vykoupala, následovala snídaně, se kterou kuchař neměl příliš mnoho práce.
V naprosté většině případů Alžběta II. posnídala pšeničné cereální lupínky americké značky s ovocem, na které si dávala bílý jogurt a téměř vždy přidala ještě ovoce čerstvé. Když si chtěla dopřát, nechala si připravit topinky s džemem. Pro zvláštní příležitosti pak byla vyhrazena míchaná vajíčka s uzeným lososem. Vejce musela být vždy v hnědé skořápce, nikoliv v bílé. Královna byla totiž skálopevně přesvědčená, že ta hnědá chutnají zkrátka lépe.
Alžběta II. se vyhýbala sacharidům
Oběd by se nejspíš zamlouval každému vyznavači fitness životnímu stylu. Královna totiž striktně jedla pouze maso a zeleninu. Těstovinám a bramborám se po celý život vyhýbala a příloha se tak podávala jedině v případě, že zrovna čekala hosty. V oblibě měla ryby, zejména lososa a mořský jazyk. Ty jedla se špenátem nebo cuketou. Někdy se připravovalo grilované kuře, ke kterému si Alžběta II. dala již jen salát. Pečínku si obvykle dovolila pouze v neděli jako sváteční jídlo.
Po obědě každý den následoval čaj o páté. Ten královna nevynechávala, pokud vysloveně nemusela. Připravoval se opět Earl grey a k němu si panovnice dopřávala různé typy svačiny. Mohly to být například sendviče, z nichž nejraději měla ty okurkové.
Po jejím vzoru si je ostatně můžete připravit také. Stačilo připravit si dva krajíce chleba, zbavit jej kůrky a namazat smetanovým sýrem. Pak už zbývalo jen přidat velmi tence nakrájené plátky okurky a čerstvě nasekanou mátu.
Jídelníček předem schvalovala
Pokud měla Alžběta II. nějakou neřest, pak to byl jistě sušenkový čokoládový dort, kterého se nemohla nabažit. V případě, že se ho přejedla a už nemohla v jídle pokračovat, nechávala si jej zabalit s sebou do soukromých komnat na později.
Večeře se nesly ve velmi podobném duchu jako obědy. Obvykle šlo o vařené maso a zeleninu, vzácněji kuchaři připravili třeba bažanta nebo zvěřinu. Královna dávala přednost tomu, aby suroviny byly lokální a pocházely z jejích vlastních panství.
Kuchaři královně každé tři dny posílali jídelníček vázaný v červené kůži a psaný francouzsky. V něm se objevovaly různé návrhy pokrmů, z nichž aristorkatka vyškrtala ty, na které zrovna neměla chuť. Někdy se dokonce stávalo, že jí nevyhovovalo nic, a tak jednoduše dopsala, co by ráda, a poslala upravený jídelníček zpět.
Zdroje: