Článek
Kdybyste měli popsat nejodpornější alkoholický nápoj, který jste kdy v životě viděli, co by to bylo? Někdo si možná vzpomene na podivné koktejly, které obsahují zelenou, mléko a nazývají se všelijakými lehce přisprostlými názvy. Buďte si ale jistí, že v porovnání s tím, co vše jsou lidé po celém světě ochotní vypít, je to skutečně slabý odvar.
Láhev piva uvnitř vycpané veverky
Začněme zlehka. Ve Skotsku se vaří velmi silné pivo, které obsahuje neuvěřitelných 55 procent alkoholu. Běžné pivo se přitom pohybuje okolo 4,5 procenta. Kromě toho, že se celkem příznačně jmenuje End of the History (konec dějin), nejspíš šokuje také způsob servírování. Láhev vám totiž v pivovaru přinesou uvnitř vycpané veverky.
V Jižní Koreji se zase již po staletí vaří speciální rýžové víno zvané Ttongsul. V minulosti se používalo jako léčivý prostředek, je ale krajně nepravděpodobné, že kdy někomu pomohlo. Pokud byste tedy nebyli otráveni nepřítelem a nepotřebovali se akutně vyzvracet. K jeho fermentaci se totiž používají lidské výkaly. Není nejspíš žádné překvapení, že během výroby tento svérázný nápoj neuvěřitelně zapáchá.
Islandský pivovar Steðji vyrábí pivo z velrybích varlat. Zmíněná část velrybího těla je nejprve lehce nasolena a poté vyuzena. Každá šarže piva obsahuje jedno velrybí varle, které váží přibližně mezi 45-68 kilogramy. Podle výrobce je pak tento proces velmi složitý, pracný a trvá dlouho. Člověku se skoro chce přemýšlet, zda ta námaha skutečně stojí za to.
Mravenci dodají ginu citrusovou chuť
V britském Cambridge vznikl první gin světa, který obsahuje mravence. Jmenuje se doslova An Anty Gin a každá láhev obsahuje dvaašedesát červených mravenců. Pokud by vás zajímalo, jak se to projeví na chuti, podle výrobce nápoji hmyz dodá štiplavě citrusovou chuť, a to zřejmě díky kyselině mravenčí.
Za polárním kruhem vznikl velice svérázný nápoj, který vymysleli Inuité. Místní podmínky jsou velmi nehostinné, a tak je jasné, že sehnat zde ovoce, ze kterého by se dal vyrobit alkohol, je prakticky nemožné. Naštěstí je ale lidstvo vynalézavé, a tak vzniklo racčí víno. Princip výroby je přitom zcela jednoduchý. Uhynulého racka je třeba vložit do láhve s vodou a nechat po dostatečně dlouhou dobu fermentovat.
Dávní mongolští kočovníci putovali přes nekonečné pláně a kromě svých koní toho mnoho neměli. I v takových podmínkách je ale možné vyrábět alkoholické nápoje. Kumys byste ale nejspíš jen tak neochutnali, vyrábí se totiž ze zkvašeného koňského mléka. Kromě toho, že je pro něj charakteristický velice silný odér, možná překvapí také fakt, že je perlivý.

Kumys se vyrábí ze zkvašeného kobylího mléka.
Myši se v alkoholu nechají utopit
V případě hadího vína se jeho konzumenti v Jihovýchodní Asii domnívají, že je léčivé. Připisuje se mu mimo jiné až zázračně dobrý vliv na mužskou potenci. Protože hadi, kteří se při přípravě používají, jsou v mnoha státech chránění, není obvykle možný export za hranice. Vykuchaní hadi se fermentují v alkoholu, který se poté stáčí. Do lahví se poté vloží malí hadi, štíři nebo další zvířata - což má pouze vizuální efekt a na turisty to mnohdy udělá velký dojem.
Poslední specialita ovšem ve své hrůzostrašnosti předčí všechny výše zmíněné. K její přípravě se také používají zvířata, ovšem v tomto případě dokonce živá. Čínské myší víno má velmi silný odér a chutná jako benzín. Důvodem je přibližně čtrnáct mrtvých novorozených myších holátek, která se do alkoholu vhodí živá a nechají se utopit. Následně se minimálně rok, ale spíše déle, fermentují v alkoholu. Z lahve se poté nevyndavají, ale nechají se hnít na jejím dně.
Zdroje:






