Hlavní obsah
Názory a úvahy

Samozřejmě, že první dáma má být za svou práci ohodnocena. Jsme ve 21. století

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons, Mojmír Churavý, CC 1.0

Český prezidentský pár Petr Pavel a Eva Pavlová

Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo pro manželku prezidenta nově měsíční náhrady. A přestože se strhla vlna diskuzí, myslím si, že titul první dámy s sebou nese zaměstnání na plný úvazek. A ten má být dle toho ohodnocen.

Článek

Peníze za práci jsou v pořádku

Od role první dámy se očekává mnoho. Musí být reprezentativní, dostatečně milá, vkusná, zároveň stylová, ale ne zase moc, ideálně něco konzervativnějšího a vlídného, k tomu by měla být účastna všech zásadních akcí, výjezdů, focení, beneficí, otevírání, zahraničních cest. To celé ale v sobě nutně zahrnuje nejen určité penzum času (které se potom nedá využít jinak) ale také notnou dávku financí, kterou lidé očekávají, že bude vydána tak nějak automaticky.

Hlava státu nejezdí sama

Je vlastně zvláštní, že tahle situace nebyla doteď narovnána. Při platech vrcholných politiků a dalších představitelů států je až lehce překvapivé, že u toho nejvyššího to tak nějak pokulhává. Někdo by mohl namítnout, že předseda vlády a jiní přece také neřeší plat pro partnera nebo partnerku. Nutno ale říct, že od těchto partnerů nebo partnerek se neočekává, že budou reprezentovat Českou republiku pravidelně (a to je důležité) v zahraničí, a vůbec na skoro každé více či méně důležité akci.

Převedení části náhrad, nikoli nový výdaj

Doba, po kterou první dáma doprovází manžela, nebyla započítána do důchodu, nebylo jí hrazeno sociální a zdravotní pojištění. Čtyři roky jsou ale poměrně dlouhá doba, v případě druhého zvolení potom let osm. Dle vyjádření prezidenta Petra Pavla on sám chtěl nejdříve část svých náhrad převést na manželku, tak „aby mohla plnohodnotně vykonávat svoji práci a nebyla závislá na manželovi.“ Tedy nechtěl zavést nový „plat“, ale chtěl ten svůj snížit a dané snížení přenechat první dámě. Se zavedením nového platu přišel v návaznosti na to až ministr práce a sociálních věcí, Marian Jurečka.

První dáma také reprezentuje

Jeden z důvodů, proč by měla mít první dám za čas věnovaný úřadu a zemi, po boku svého manžela, je už jen prostý fakt, že s ním vše absolvuje stejně jako ostatní zaměstnanci Hradu, ovšem s jednou výjimkou. Oni zaměstnanci mají vše hrazené. Proč by ale ona měla svůj čas věnovat zdarma, když dělá to stejné, co ostatní? Ve 21. století jsme již opravdu dál než aby se žena muže, která rovněž pracuje, ptala Miláčku, pošleš mi peníze na život, prosím?

Pracovat zadarmo, a ještě si sám/sama hradit sociální a zdravotní pojištění, to by se věru nechtělo nikomu. A není důvod, aby schopní zaměstnanci nedostali za svůj věnovaný čas zaplaceno.

Milion ročně stojí za dobrý obraz země

Jistě, takto izolovaně to může znít jako hodně peněz. Celkové množství financí, které by se vyčlenily na náhrady pro současnou první dámu i pro všechny následující, má být totiž kolem milionu korun ročně, konkrétně dle údajů MPSV 95 250 Kč měsíčně. A ano, je to vyšší plat či mzda, než má mnoho lidí, mnoho lidí ale také není prvními dámami. A hlavně - v konečném důsledku je to v našem rozpočtu jako plivnutí do moře. Mnohem více bychom se měli ptát na využité miliardy v jiných rozpočtových kapitolách, o tom ale třeba zas jindy.

A propo - všichni poté můžeme sledovat, jak kterákoli první dáma Česko reprezentuje a případně ji kritizovat. Dejme jí ale k tomu tu příležitost. A šanci.

Protože v civilizovaném světě je odměna za práci to jediné logické řešení.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz