Hlavní obsah
Knihy a literatura

Čas krmení aneb vydatná krvavá svačinka v postapokalyptickém světě

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Kůs, Lukáš Tuma, se souhlasem Mystery Press

Svět, ve kterém se snaží přežít geneticky vylepšený supervoják Mark Badluck, nikdy nebyl moc příjemným místem. Dokonce ani předtím, než se ve Sluneční soustavě objevila druhá hvězda.

Článek

Tomáš Sekerka
Čas krmení
Mystery Press 2024

Pamatujete si, jak se vaří sekerková polévka? Připomenu. Vodu v kotlíku přivedete k varu a vložíte očištěnou sekerku. Vaříte asi deset minut, a pak ať už do ní přidáte, co chcete, nemůžete ji zkazit. A stejný nebo alespoň hodně podobný recept zvolil pro svoji knihu Čas krmení i Tomáš Sekerka. K varu ji přivede několikrát a ingredience přidává hodně silné. Ale popořádku.

Začínáme na konci. Alespoň zdánlivě. Hlavní hrdina umírá a upřímně, pokud je vaše jméno Mark Badluck, nepředznamenává to asi velkou porci štěstí. Tomáš Sekerka zvolil formu vyprávění, kdy se příběh odvíjí v jakési retrospektivě. Umírajícímu hrdinovi se tak před očima odvíjí celý život a začíná svým dětstvím, kdy byl neduživým, věčně nemocným chlapečkem. Po smrti matky mu otec, důležitý vědec, navíc překope celý život úplně naruby. Nakonec jeho cesta vede z invalidního vozíku až do armády.

Čtenář, pokud je navíc obeznámený s anotací, tak nějak tuší, že to s tím umíráním nebude až tak horké. Navíc Tomáš Sekerka otevře druhou dějovou linii, která se odehrává tady a teď a prostřednictvím Anny Fenton pomalu rozkrývá svět, kdy to lidstvo jako vládce planety Země zabalilo a po oklepání tenké slupky civilizovanosti znovu vládne právo silnějšího. A tím nejsilnějším rozhodně není nikdo z lidí. Znovu by se tak dalo parafrázovat krátké vystoupení reportéra z filmu Hvězdná pěchota: „Je to ošklivá planeta, je to planeta monster.“ I když by tentokrát mluvil přímo o Zemi.

Foto: Jiří Kůs, Lukáš Tuma, se souhlasem Mystery Press

Čas krmení

Co, kdy a jak se stalo, že se lidstvo ukrývá před monstry v opevněných osadách, je čtenáři dávkováno postupně a nekoná se tak žádná polopatická nalejvárna, což je rozhodně ta nejlepší cesta, jakou mohl autor zvolit. Jeho svět je navíc hodně drsné místo, kde není pro přílišný optimismus prostor. Zatímco většinu lidí žene vpřed pouze jediná touha – přežít, Mark k tomu má ještě další cíl a tím je pomsta. A tak ve chvíli, kdy jsou všechny podstatné informace sděleny, nastává akční řežba, ze které občas letí obočí nahoru. O scény plné krve monster i té lidské tak nebude nouze. Navíc dokáže Tomáš Sekerka zakomponovat do svého příběhu hodně překvapivé momenty.

„Záleží mi na tobě i na ostatních…“ S tím mě střelil mezi oči.

Douška časopisu Pevnost na zadní stránce obálky láká na gigantická monstra a tisíce vypálených střel, což sedí dokonale. Jen těch cynických hlášek jsem v knize moc nezaznamenal. Je ale fakt, že cynik má v tomhle příběhu určitě snadnější život. Takže rozhodně nečekejte hrdinu, který trousí vtipnou hlášku za každou vypálenou střelou, protože tohle je víceméně vážná kniha. Hodně se tak liší od postapo knih jiných autorů, které jsem v poslední době četl. Nezvratný osud lidstva zde není odlehčen ani tím černým humorem. Lehké pousmání vyvolalo snad jen to, jak si Mark opatřil nové boty při boji na měsíční základně.

Potřeboval jsem cítit, jak umírají. Potřeboval jsme to cítit ve vlastních rukou.

Takže, Čas krmení je drsná akční záležitost ze světa, kde přežití lidské rasy visí na příslovečném vlásku. Nabídne hrdinu, který má vlastní hodnotový žebříček, ze kterým jen velmi nerad hýbe, ale výjimky se najdou. Zkrátka je to čas krmení pro monstra i pro Sudičku a v obou případech je to vždy velmi krvavá svačinka. Velmi výživná svačinka.

Hodnocení: 80%

Anotace:

Svět, ve kterém se snaží přežít geneticky vylepšený supervoják Mark Badluck, nikdy nebyl moc příjemným místem. Dokonce ani předtím, než se ve Sluneční soustavě objevila druhá hvězda a z moře vylezly gigantické bestie a začaly decimovat civilizaci. To už je ale dávná minulost.

Státy i města padly. Planetu ovládla nebezpečná divočina a zbytky lidstva se před monstry ukrývají v opevněných osadách, kde vládnou nerovné podmínky a kde musí být každý užitečný. Jinak by ho totiž – stejně jako vzdorovitou Annu – mohl čekat krátký a nepříjemný osud vyhnance.

Jedině Mark by mohl Annu ochránit. Jenže ten se brodí ve vnitřnostech mimozemských zrůd z úplně jiného důvodu. Musí najít vědce Harrisona Badlucka, svého otce, a položit mu pár otázek ohledně toho, co se to se Zemí sakra stalo. A potom mu vpálit kulku mezi oči.

Informace:

Vydáno: 2024, Mystery Press
Počet stran: 400
Jazyk vydání: český
Ilustrace/foto: Jiří Kůs
Autor obálky: Lukáš Tuma
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-7588-621-7

Další recenze a ukázky z knih najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz