Hlavní obsah
Knihy a literatura

Postapokalyptický Chvalozpěv na Leibowitze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindra Strelec, obálka Oliviero Berni (1994)

Chvalozpěv na Leibowitze je kritikou zcela po právu řazen mezi nejlepší postkatastrofická science fiction díla všech dob, navíc patří také k nejslavnějším žánrovým pracím.

Článek

Walter M. Miller Jr.
Chvalozpěv na Leibowitze
Laser Books 1994, 2007, 2024

Pokud jsem v poslední době četl nějaké postapo, většinou za ním stál český autor a víceméně by jeden z hodnotících pojmů byl – akční jízda. Tu v případě knihy Chvalozpěv na Leibowitze rozhodně nečekejte.

Ze začátku několik faktů. Kniha vyšla v roce 1959 a o rok později získala cenu Hugo. Sám autor měl jistě v živé paměti v podstatě nedávné události atomového útoku na Nagasaki a Hirošimu. Studená válka byla v plném proudu a do vypuknutí Karibské krize zbývaly tři roky. Millerův román tak vycházel v době, kdy byla hrozba atomového konfliktu pro mnoho Američanů zcela reálnou a médii často připouštěnou možností. A z toho by měl čtenář vycházet, pokud knihu otevře.

Od nukleární katastrofy uběhlo šest stovek let. Notně redukované obyvatelstvo severní Ameriky žije v polopouštním světě a informace o předchozí civilizaci jsou v některých ohledech notně zkreslené a opředené mýty a legendami. Jednou z nich je bytost Spad, které je celá katastrofa mnohdy přičítána. V tomto světě se pak řádoví bratři Leibowitzova řádu snaží opatrovat a schraňovat veškeré informace o světě před tím. Jako řídká pavučina se pak nad bývalými USA rozprostírá síť jisté civilizovanosti, kterou se pokouší udržet obrozená katolická církev. Nález několika listin, jejichž autorství je přičítáno samotnému blahořečenému Leibowitzowi, pak spustí církevní vyšetřování, na jehož konci by mohlo být jeho kanonizace. To vše na pozadí světa, který ze všeho nejvíc připomíná v některých končinách raný středověk.

Kniha je členěna do tří částí, které od sebe dělí vždy přibližně oněch šest let. Čtenář tak má šanci poznat úsvit nové civilizace, její vzestup i nebezpečí případného pádu. To vše v rámci mnišského řádu, který má svá pravidla, omezení ale i představitele, kteří se snaží hledět dál než k mohutným zdem kláštera. Je to ale i svět, kde hraje svoji roli politika mocných, ať se zpočátku jedná o kmenového vůdce nebo po mnoha staletích o skutečné vládce celého národa.

Kniha rozhodně nepádí vpřed jako splašený kůň. Na to je plná scén, které nutí k zamyšlení. A upřímně, občas je to čtení hodně těžké, ale přenést se přes několik obtížnějších pasáží rozhodně stojí za to. Naprosto geniální ale je, jak příběh naprosto stírá technologickou propast, která dělí současnost od doby jeho napsání. Nikdy nemáte pocit, že čtete cosi zastaralého nebo díky svému „stáří“ směšného. Autor dokonce předpověděl ploché obrazovky.

Možné poselství knihy nejspíš je, zda lidstvo musí stále dokola opakovat stejné chyby. A co všechno je nutné podniknout pro jeho přežití. To vše Walter M. Miller předestírá v rámci dvanácti set let od doby, kdy na scénu vstoupí první z jeho hrdinů. Kniha je psaná v intencích své doby, ale rozhodně má potenciál i pro současnost. Řekl bych ale, že ne každý čtenář se s ní dokáže popasovat.

Hodnocení: 70%

Anotace:

Slavný román popisující snahu mnišského řádu zachovat po atomové válce co nejvíce vědomostí z minulosti a přispět jimi k obnově ztracené civilizace. Úsilí se díky pevnému odhodlání daří a lidstvo opět vybuduje vyspělou společnost. Zdá se však, že prokletí neustálých svárů mezi národy se vrací a znovu se schyluje k celosvětové válečné katastrofě.

Chvalozpěv na Leibowitze je kritikou zcela po právu řazen mezi nejlepší postkatastrofická science fiction díla všech dob, navíc patří také k nejslavnějším žánrovým pracím, a to nejen k těm s náboženskou tématikou. Díky svému hluboce humanistickému poselství je stále vydávanou a čtenáři vyhledávanou klasikou, která jednoduše nikdy nezestárne.

Informace:

Vydáno: 2024, Laser-Books
Originální název: A Canticle for Leibowitz, 1959
Překlad: Petr Kotrle
Počet stran: 424
Edice: Mistrovská díla science fiction (62.)
Vazba knihy: měkká / brožovaná
ISBN: 978-80-242-9320-2

Další recenze a ukázky z knih najdete na: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz