Hlavní obsah
Knihy a literatura

Zrnko v soukolí vražedného stroje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Lubomír Kupčík, Lukáš Tuma, se souhlasem Mystery Press

V přehršli nově vydávaných knih se občas ztratí některá, která stojí za přečtení. Takové je i Zrnko v soukolí. Druhá historická detektivka, kde vyšetřování vede zmocněnec zemského soudu Mojmír Mráz.

Článek

Ondřej S. Nečas, Zrnko v soukolí - Mojmír Mráz 2, Mystery Press 2020

Osmdesátá léta patnáctého století se blíží svému konci, stejně jako samotný rok patnácti stý osmdesátý devátý, nezvykle teplý říjen a příjemné babí léto zastihnou zmocněnce zemského soudu Mojmíra Mráze ze Žezlic a jeho družinu na cestě do města Brna. Ani on ani jeho páže Kristián Strachovský netuší, že kdesi se odehrává krvavý rituál, který jim přinese případ tajemné vraždy. Zrnko v soukolí je tak druhým jejich případem, který přináší svým čtenářům Ondřej S. Nečas.

Na začátku je rituál. Krvavý obřad odehrávající se na skrytém, temném místě, který má své maskované herce, svoji umírající oběť a důmyslný stroj, který jednomu přináší utrpení a bolestivou smrt, jiným pak pocity slasti a moci. První kapitola je tak udička, po které čtenářova zvědavost chňapne a ta ji už nepustí.

Následně Ondřej S. Nečas dá prostor pro představení svých hrdinů. Mojmír Mráz je sice ústřední postavou, ale spoustu prostoru dostane v průběhu vyprávění i jeho páže, mladý Kristián Strachovský. Je to pak právě on, kdo se nachomýtne k přepadení mladé dívky a pokusu o její vraždu. Spolu se svým pánem se pak stanou svědky tentokrát již vraždy dokonané. A právě v této chvíli se začíná odvíjet samotné vyšetřování, které je spojeno se zmizením tajuplných pergamenů. Od počátku tak vyvstává více verzí, kudy se pátrání může vydat.

Vyprávění samotné je pak hodně podobné tomu, jak Mojmír Mráz přistupuje k řešení stále zamotanějšího případu. Zatímco rychtář Waldberg hledá ta nejjednodušší a nejkratší vysvětlení, sám soudní zmocněnec, díky svým letitým zkušenostem, moudře a rozvážně hledá za zjevným ještě další možná vysvětlení. Příběh tak plyne v intencích jeho povahy, stejně rozvážně, ale bez toho, aby zpomalil pod únosnou mez a nudil. Navíc autor na těch správných místech v průběhu vyšetřování poodhalí další tajuplnou zmínku a postupně pak jednotlivé střípky informací skládá do mozaiky, jejíž původ sahá až daleko do minulosti.

Foto: Lubomír Kupčík, Lukáš Tuma, se souhlasem Mystery Press

Zrnko v soukolí

Zajímavý je rozhodně i historický rámec, který musí středověký příběh mít. V  průběhu děje se tak čtenáři dostává spousta detailů a informací, ať už jde o fungování tehdejších úřadů, nebo jen života obyvatel Brna, které dotváří atmosféru příběhu.

Ačkoli dojde i na zkřížené meče a  zaleskne se ostří odhalených dýk, nejedná se rozhodně o nějakou akční pecku, kde by krev tekla proudem v každé kapitole a dlažbu pokrývaly hromady mrtvých. Zrnko v soukolí je pro čtenáře, kteří chtějí o  příběhu přemýšlet a hledat vlastní cesty k jeho rozlousknutí. I když nevěřím, že je bude mnoho těch, kteří by sami odhalili celou pravdu. A  to je další plus pro autora. I zde dokáže přinést několik neočekávaných scén a zvratů. Rozhodně pro dobro příběhu.

Jedinou výtku bych tak měl k redakci. Možná by stálo za to oddělit text prázdnou řádkou tam, kde se v rámci jedné kapitoly vyprávění přelévá z jednoho místa na druhé a v rámci těch míst se do popředí dostávají různé postavy. Bylo trochu matoucí, jak se prolínaly jednotlivé osoby.

Lze tak konstatovat, že žádné zrádné zrnko se do soukolí příběhu nedostalo. Všechna jeho ozubená kolečka do sebe po celou dobu zapadala, závaží a kladky pracovaly s naprostou bezchybností. Občas jsem si až říkal, jak vůbec může někdo vymyslet něco tak spletitého a udržet vše pohromadě. Příběh však nejvíce ocení ti čtenáři, kteří alespoň rámcově vědí, do čeho jdou. Jak už jsem psal výše, zklamán nejspíš bude ten, kdo by očekával krvavou středověkou řež. Pokud máte ale chuť na rozvážné, hloubavé čtení, které postupně odkrývá svá tajemství, je kniha právě pro vás.

Hodnocení: 70%

Anotace:

AŽ VRAŽEDNÝ MECHANISMUS DOKONČÍ SVÉ DÍLO, NAPLNÍ SE STAROBYLÉ PROROCTVÍ… Mojmír Mráz ze Žezlic, vyšetřovatel Moravského zemského soudu, přijíždí společně se svým mladým pomocníkem Kristiánem do Brna užít si pár klidných dní. Vítaným rozptýlením může být pozvání výstředního sběratele na slavnost, kde má být představena vzácná relikvie – ztracené listy Misálu probošta Mikuláše. Během oslavy však dojde k vraždě a vypadá to, že tato smrt přesně naplňuje proroctví ukryté ve verších na starobylém pergamenu. A je-li tomu tak, pak vše neskončí u jedné vraždy – báseň mluví o dalších, které už se chystají, ale vodítka k nim jsou nejasná. Jde skutečně o dávný rituál Dračího řádu, který našel svého vykonavatele, nebo vrah sleduje jiný cíl? Mojmír bude muset rozplést nitky záhady dříve, než všechna kolečka vražedného mechanismu zapadnou na své místo…

Informace:

Vydáno: 2020, Mystery Press
Počet stran: 256
Ilustrace/foto: Lubomír Kupčík
Autor obálky: Lukáš Tuma
Vazba knihy: pevná / vázaná s přebalem
ISBN: 978-80-7588-227-1

Domovská stránka: Henryweb.cz (Henry's SF&F web)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz