Hlavní obsah
Cestování

Anděl chtíčů. Msta zklamaného kameníka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

„Neslušný mužíček“ je se svou „neslušnou ženuškou“ umístěn na jednom z vazáků na kostele sv. Jakuba v Brně

Na věži brněnského kostela sv. Jakuba můžete spatřit pozoruhodnou sošku, kterou Brňané nenazvou jinak než „Neslušný mužíček“.

Článek

Vypráví se, že se vrchnosti nahoře na Petrově a dole u Jakuba nikdy neměli moc rády. Proto jak se začaly současně stavět dva kostely, všichni čekali, co bude dál.

Na Petrově měli více peněz, u Jakuba zase lepšího mistra stavitele. Dříve pracoval v cizině, dokonce snad na chrámu až ve Štrasburgu.

Svému řemeslu dobře rozuměl a práce mu šla rychle od ruky. Byl prý také velký šprýmař, kterého si oblíbili nejen jeho pomocníci, ale také brněnští měšťané.

Stavba na Petrově se opožďovala. Dole ve městě si tropili žerty, že jakubský kostel bude dávno hotov, než na Petrově vůbec něco postaví. To Petrovské velmi nahněvalo. A protože měli větší moc, postarali se o to, že kameník od Jakuba musel zanechat práce a město opustit. Jen s těžkým srdcem mu to dole ve městě oznamovali.

Náš mistr slíbil, že odejde, ale požádal o splnění jednoho přání: „Dovolte mně, abych směl dokončit to jediné okno, na kterém zrovna pracuji.“

Když okno dokončil a odkryl je, všichni byli překvapeni. Zjistili, že se mistr kameník těm na Petrově dokonale pomstil.

Nad oknem, kde se sbíhají oblouky, umístil malého mužíčka, který vystrkuje svůj nahý zadek směrem na ty nahoře, kteří ho z města vyhnali.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Anděl chtíčů - „neslušný mužíček“ u Jakuba

Jiná verze pověsti o neslušném mužíčkovi však hovoří o něčem jiném. Prý za vším stála hezká žena. Dokonce je o této události snad nějaký zápis.

Když se podíváte na tuto sochu s protějšího domu, uvidíte, že jde o sousoší muže a ženy.

Šlo o to, že kameník měl rád ženu vlivného měšťana a ten, když na to přišel, postaral se o to, aby pracovníka propustili. Ten, za pomocí svých přátel, zabudoval do stavby ozdobný kámen připomínající jeho velkou lásku a kamarádi jako by o tom nevěděli stavěli dál.

Když se na to přišlo, bylo už ozdobný kámen odstranit pozdě. Je to totiž vazák, neboli vazebný kámen, držící oblouk okna, takže při jeho odstraňování by se věž zřítila.

No a tak tam tato soška, žert někdejšího kameníka, zůstala až do dnešních časů.

Všechny brněnské pověsti můžete najít na webu Brněnské pověsti.

A nakonec anketa.

Anketa

Která brněnská pověst je nejznámější ?
o brněnském drakovi
93,2 %
o kamenné panně
1,7 %
o Birkově kole
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 414 čtenářů.

Zdroje:

WIKIPEDIA https://cs.wikipedia.org/wiki/Brn%C4%9Bnsk%C3%A9_pov%C4%9Bsti

MOJEBRNO.JECOOL.NET https://mojebrno.jecool.net/inka–brno-povesti-muzicek.html

FOTOGALERIE https://www.rajce.idnes.cz/inka-mojebrno/album/kostel-sv-jakuba-v-brne

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz