Hlavní obsah

Den, kdy USA zažily na 60 minut konec světa

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kyraxys / PIXABAY.COM / Public domain

Napadení USA mimozemskou civilizací trvalo cca jednu hodinu

Byl večer 30. října 1938, kdy občany New Jersey vyděsila šokující zpráva rozhlasové stanice CBS: začala invaze Marťanů! Statisíce lidí ovládl strach a propukla panika.

Článek

„Dámy a pánové, přerušujeme vysílání koncertu taneční hudby a přinášíme mimořádnou informaci z redakce zpráv. Dvacet minut před osmou hodinou večerní oznámil profesor Farells z observatoře v Chicagu, že zpozoroval několik explozí do běla rozžhavených plynů, k nimž došlo v pravidelných intervalech.

Z jámy se vynořuje nahrblá postava. Vidím ústa, mají tvar písmene „V“ a jsou plná slin. Tato chvějící se pulzující monstra, nebo co to je, se sotva hýbou. Bože, mění se v plameny. Áááá…

Teď už začalo hořet celé pole i stromy. Stodoly. Benzínové pumpy. Vidím mrtvá těla. Nejméně 40 lidí včetně šesti vojáků leží na poli východně od…

Dámy a pánové, mám důležitou zprávu. Ačkoliv se to zdá být neuvěřitelné, jak vědecká pozorování, tak osobní zkušenost mnoha obyvatel naší země, nás nutí přijmout nevyhnutelný předpoklad, že ony zvláštní bytosti, které právě přistáli na Zemi jsou Marťané.

Nepřátelské stroje nyní přistály ve Washingtonu. Podle prvních zpráv je v hlavním městě více než 300 lidí mrtvých nebo pohřešovaných. K tomu je nutné přidat všude přítomné pustošení civilizace. Zapalování domů, ničení přírody, fauny i flory naší země. Obyvatelé prchají z města, ale nemají kam. Nastala všeobecná panika.“

Nešlo však o zpravodajský přenos reálné události, ale o rozhlasovou dramatizaci románu „Válka světů“, která byla zpracována formou zpravodajství. Bylo to poprvé v dějinách lidstva, kdy byl k mystifikaci milionů lidí použit rozhlasový přijímač.

Pro mnoho Američanů ze státu New Jersey tehdy nastal skutečný konec světa. Přestože hra v sobě nesla dvě varování (40. a 50. minuta) o smyšlenosti děje, mnozí se začali chovat jako šílení. Okamžitě se mezi nimi také rozšířila spousta zaručených zpráv, že došlo k únosům lidí mimozemšťany.

Přestože se později stanice lidem omluvila, a opakovaně zdůrazňovala, že „celé to nebezpečí se odehrávalo jen v naší fantazii“ , stejně se ještě dlouho po vysílání pořadu našlo hodně lidí, kteří uvěřili v invazi Marťanů.

Autorem rozhlasové hry byl Orson Welles, kterému v době vysílání bylo 23 let. Hra o délce cca 60 minut byla odvysílána americkou stanicí CBS

Román „Válka světů“ se stal námětem mnoha filmových zpracování. Poslední je z roku 2023. (Zdroj: YouTube.com)

Dnes je tento příběh z americké historie úsměvný, nicméně o tom, že lze média dobře využít jako nástroj k ovlivňování myšlení lidí, k cílené propagandě, se lidstvo přesvědčovalo po celou dobu nástupu A. Hitlera k moci. Rozhlasové přenosy Hitlerových a Goebbelsových projevů nic neubíraly na síle fanatismu, který mohli bezprostředně zažívat účastníci na místě.

A co vlastně O. Welles uvedením rozhlasové hry sledoval? Velmi pravděpodobně chtěl svojí dramatizací hry varovat před faktem, že lidé bezmezně věří tomu, co se dozvídají z médií.

No řekněte, nepředběhl O. Welles svým názorem tehdejší dobu?

Anketa

Mystifikoval vás někdy rozhlas nebo televize tak, že jste jim uvěřili?
ano
40 %
ne
60 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Zdroje:

WIKIPEDIE

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz