Článek
Redukční (nízkoenergetická) dieta je dieta, jejímž cílem je redukce tělesné hmotnosti. Nejběžnější cíl držení diety je ztráta nadbytečného tělesného tuku. Redukční dieta je základním prostředkem léčby nadváhya obezity.
Na vzniku nadváhy nebo obezity se může podílet celá řada faktorů. Často jsou to nesprávné stravovací návyky, případně některé psychologické aspekty, jako je stravování ve stresu. Obezita může souviset rovněž s některými onemocněními (např. s poruchami štítné žlázy) a genetickými faktory.
Rizikový obvod kolem pasu je u mužů nad 94 cm. Co to znamená? Že nad tuto hodnotu hrozí vyšší riziko infarktu, mozkových mrtvic, cukrovky, a dalších nemocí. U žen je to 80 až 90 cm.
Médii nabízené metody hubnutí bez lékařského dohledu vedou často k jojo efektua poruchám příjmu potravy, jakými jsou např. bulimie, anorexie či neurózaz hladovění.
Budeš vědět, jaký je „bezpečný“ úbytek hmotnosti v kg za měsíc? Co znamená zkratka BMI? A co to je „jo-jo efekt“? Vyzkoušej následující zábavný znalostní kvíz!
Kvíz má pět otázek. 4 až 5 správných odpovědí tě zařadí mezi znalce diet. Méně, než tři správné odpovědi znamenají, že tě diety vůbec nezajímají. Buď je nepotřebuješ, nebo svoji nadváhu neřešíš.
Spustit test „Co víš o dietách“
Anketa
Zdroje:
WIKIPEDIE: Dieta