Hlavní obsah
Krása a fitness

Kvíz: Co víš o dietách?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Robin / WIKIMEDIA COMMONS / Public domain

Víš, jaký je rizikový obvod pasu v cm u mužů a žen? Co je zkratka BMI? Vyzkoušej si zábavný test!

Dieta je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle, třeba dosažení úbytku hmotnosti. Jen málokdo z dospělých ji ve svém životě někdy nezkusil.

Článek

Redukční (nízkoenergetická) dieta je dieta, jejímž cílem je redukce tělesné hmotnosti. Nejběžnější cíl držení diety je ztráta nadbytečného tělesného tuku. Redukční dieta je základním prostředkem léčby nadváhya obezity.

Na vzniku nadváhy nebo obezity se může podílet celá řada faktorů. Často jsou to nesprávné stravovací návyky, případně některé psychologické aspekty, jako je stravování ve stresu. Obezita může souviset rovněž s některými onemocněními (např. s poruchami štítné žlázy) a genetickými faktory.

Rizikový obvod kolem pasu je u mužů nad 94 cm. Co to znamená? Že nad tuto hodnotu hrozí vyšší riziko infarktu, mozkových mrtvic, cukrovky, a dalších nemocí. U žen je to 80 až 90 cm.

Médii nabízené metody hubnutí bez lékařského dohledu vedou často k jojo efektua poruchám příjmu potravy, jakými jsou např. bulimie, anorexie či neurózaz hladovění.

Budeš vědět, jaký je „bezpečný“ úbytek hmotnosti v kg za měsíc? Co znamená zkratka BMI? A co to je „jo-jo efekt“? Vyzkoušej následující zábavný znalostní kvíz!

Kvíz má pět otázek. 4 až 5 správných odpovědí tě zařadí mezi znalce diet. Méně, než tři správné odpovědi znamenají, že tě diety vůbec nezajímají. Buď je nepotřebuješ, nebo svoji nadváhu neřešíš.

Spustit test „Co víš o dietách

Anketa

Kolikrát jsi zkoušel redukční dietu?
nikdy
100 %
jednou
0 %
dvakrát
0 %
vícekrát
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Zdroje:

WIKIPEDIE: Dieta

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz