Hlavní obsah
Lidé a společnost

O čem se nemluví, to neexistuje. Polozapomenutý Covid

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, volně šiřitelné foto z WIKIMEDIA

Nosit roušku nebo respirátor přes ústa bylo v době epidemie Covid-19 povinné

Letos v prosinci to bude pět let, co se nebezpečný vir COVID-19 rozšířil z čínského města Wu-chan do celého světa. Připomeňme si, co tehdy u nás následovalo.

Článek

Předmluva:

Esoterik by řekl, že realita vzniká zhmotněním myšlenek. Tudíž, o čem se nepřemýšlí a nemluví, to pak v reálu neexistuje.

Pamatujete ještě na četná mediální vystoupení oné groteskní figurky, která ze svých útrob udělala ubytovnu pro tasemnici ? Jak s děsivým výrazem ve své tváři plamenně vykládala o tisíci mrtvých v našich ulicích ? O nedostatku mrazáků, v nichž by se přechovávala těla mrtvých do doby jejich pohřbu ?

Přehnané strašení jemu podobných lidí, ale i lidí od pohledu seriózních, kteří nám sice kázali o zákazech vstupu do hospod, aby se pak v nich sami stýkali s druhými, nebralo konce. Nabylo dokonce takové intenzity, že jim vládní garnitura uvěřila.

Proto tehdejší ministr zdravotnictví Vojtěch Adam, potažmo celá Babišova vláda, rozhodla o zavedení tvrdých proticovidových opatření.

Byly zavřeny všechny větší obchody, ponechány jen menší s potravinami, drogistickým zbožím nebo květinami. Lidé museli začít chodit s rouškami zakrývajícími ústa; protože jich byl ale nedostatek, mnozí si je šili doma.

Chodili s nimi do obchodů, museli je nosit v hromadné dopravě, ale i na ulici.

Byla uzavřena divadla, kina, restaurace, nemocnice a koupaliště.

Do obchodu mohl vstoupit jen omezený počet nakupujících, a bylo nutno udržovat rozestupy ve frontách na košíky. Čas pro nákup byl vyhrazen podle věku: jiný byl pro důchodce a jiný pro ostatní občany.

Vystrašení společnosti smrtelným virem dosáhlo takového vrcholu, že bylo možné vidět v ulicích projíždějící auta s řidiči, kteří, aniž by ohrožovali někoho jiného kromě sebe, měli roušku přes ústa.

Uléhající manželé si pomalu přestávali dávat pusu na dobrou noc. No, co kdyby ?

Společnost byla rozdělena na očkované a neočkované. Ti druzí byli hanlivě označováni jako antivaxeři. Kdo se nenechal očkovat, byl vnímán jako nebezpečný asociál.

Na firemní vánoční večírky měli neočkovaní v roce 2020 vstup většinou zakázán. A nejen to - nenaočkovaným v některých profesích hrozila ztráta zaměstnání. Šlo zpravidla o posty ve zdravotnictví nebo sociálních službách.

Nenaočkovaní nemohli později do restaurací, kin, nemohli vycestovat do zahraničí. A ti, co se v zahraničí nakazili Covid-19, museli nastoupit do karantény, a s nimi i všichni, co s nakaženým přišli do osobního kontaktu.

Dokonce vznikaly i aplikace na mobil, jak poznat, zda nemáte ve svém okolí nakaženého Covid-19.  Obavy o zdraví občanů nabyly takové intenzity, že bylo přistoupeno k dalším restrikcím.

Vycházet ven bylo možné jen ve dvojici, a současně nebylo možné opustit hranice okresu. Obyvatel z Brna venkova tedy mohl například do Šlapanic, ale už nemohl navštívit například své rodiče nebo děti v Blansku.

Byl omezen počet účastníků na svatbách i pohřbech.

Protože se zavedly speciální příplatky v nemocnicích u pacientů léčených na Covid–19, tak všichni ti, kteří v té době zemřeli, zemřeli „s Covidem“. Co na tom, že to nebyla pravda. Nikdo ji nezkoumal, a proč nepřijít lacině k penězům ?

Vakcinace měla zaručit proti opakované nákaze Covidem. Čas ukázal, že ani několik vakcín tomu nezabránilo. Možná proto, že vir vytvářel nové mutace.

Po třech letech se strach z nákazy na Covid-19 vytratil, podobně, jako se koncem minulého století vytratil strach z AIDS (HIV). Konstatovalo se, že se s Covid-19 musíme naučit žít stejně jako s obyčejnou chřipkou.

Češi si tuto myšlenku rychle a rádi osvojili. Dokladem toho byla už loni, ale i letos koupaliště plná lidí, v letech 2020 - 2022 něco nepředstavitelného. A také kupujícími přeplněná obchodní centra a zcela vyprodané různé společenské akce.

Koho dnes zajímá, zda jeho soused je či není očkovaný na Covid-19 ? Ani u cizinců, kteří sem přijíždí zvenčí, se očkování na Covid-19 nezjišťuje.

Ale pozor. V současné době tu už máme zase cca 800 pozitivních. A někteří už opět straší rozsáhlou podzimní epidemií. Co, epidemií … pandemií !

Závěr?

O čem se nemluví (a ani nepíše), to zřejmě neexistuje.

Vzpomínka je určena všem, co tuto dobu neprožili.

Kdo chce, může si vyzkoušet kvíz na téma Covid-19

Anketa

Máte strach z Covid ?
ano
27,3 %
ne
72,7 %
Celkem hlasovalo 11 čtenářů.

Zdroje:

WIKIPEDIA https://cs.wikipedia.org/wiki/Pr%C5%AFb%C4%9Bh_pandemie_covidu-19_v_%C4%8Cesku

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz