Hlavní obsah
Názory a úvahy

Předražené a nebezpečné granáty, tak vypadá naše pomoc Ukrajině?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: United States Army, Public domain, via Wikimedia Commons

ilustrační foto - obsluha v palebném postavení si pouští skladbu od Jaromíra Vejvody Vyvalte sudy

Česko se rozhodlo, prostřednictvím pana prezidenta Petra Pavla, dodat ještě v roce 2024  Ukrajině 800 000 dělostřeleckých granátů. S výbušnou informací přišel německý deník Handelsblatt.

Článek

K iniciativě pana prezidenta se připojilo 18 zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko. To je samozřejmě velmi dobrá zpráva.

S tou méně dobrou přišel nedávno Německý deník Handelsblatt. Šlo o jeho tvrzení, že jeden z českých zprostředkovatelů, společnost Excalibur Army, na dělostřeleckých granátech nepřiměřeně vydělává. Operuje přitom s podobnými čísly, s nimiž předtím přišel pirátský senátor (ekonom a auditor) Lukáš Wagenknecht.

Na tomto místě si řekněme, že Handelsblatt je přední německý ekonomický deník vydávaný stejnojmenným vydavatelstvím se sídlem v Düsseldorfu. Deník spolupracuje také s americkým vydavatelstvím Dow Jones, které vydává mj. deníky The Wall Street JournalThe Wall Street Journal Europe.

A kdo je podnikatel Michal Strnad, který vede společnost Excalibur Army? Je synem podnikatele a bývalého vlastníka společnosti Czechoslovak Group Jaroslava Strnada. Podle časopisu Forbes se jeho majetek odhaduje na cca 12,5 miliardy korun a v žebříčku českých miliardářů ho zařadil na 22. místo (Jde o údaj z roku 2021.).

Německý deník odhalil, že zbrojař Michal Strnad výrazně nadsazoval ceny dělostřeleckých granátů. Jeho společnost Excalibur Army nakupovala jeden dělostřelecký granát od tureckého partnera za asi 61 tisíc korun. Následně ho prodala iniciativě (prezidenta Petra Pavla) za zhruba 80 tisíc korun. Rozdíl na jednom granátu je tedy 19 000 korun. Takto přeprodaných granátů mělo být podle deníku kolem 90 tisíc kusů, z celkových 800 tisíc, které česká strana slíbila sehnat. Pokud jde o skutečná čísla, marže české soukromé společnosti by pouze na tomto konkrétním nákupu přesahovala 1,71 miliardy korun.

Každý obyčejný občan se musí ptát, jak si toto může vláda dovolit? Ministryně obrany Jana Černochová má jasno: jsou to fámy a pomluvy. Navíc nechce vidět to, že nemalé procento granátů je nefunkčních, rizikových, ohrožujících obsluhu ukrajinského dělostřelectva, na což si stěžovali ukrajinští partneři.

I podle premiéra Fialy se všichni ti, kteří hovoří o nadsazených cenách granátů pro Ukrajinu, snaží napomáhat Rusku. Skutečně si pan premiér myslí, že deník Handelsblatt, s vazbami na vydavatelství Dow Jones, patří k dezinformačním plátkům jako třeba Aeronet nebo Parlamentní listy?

Podpora Ukrajiny je nutná, o tom není pochyb. Jenže jako stát nejsme v takové finanční kondici, abychom si mohli dovolit utrácet miliardy za předražené nákupy, peníze pak chybí jinde. Třeba na zvýšení platů státních zaměstnanců, důchody, atd.

Někdo je snad za nákupy granátů zodpovědný. Pokud se mu prokáže nezodpovědné nakládání s veřejnými prostředky, měl by letět z vlády stejně rychle, jako letěl Ivan Bartoš za nezvládnutou digitalizaci stavebního řízení. Jenže to by mu to někdo musel chtít prokázat. Zatím tu je snaha zamést vše pod koberec, a bohužel, úspěšná.

Anketa

Německý deník Handelsblatt
má pravdu
88,6 %
je to dezinformační plátek
4,7 %
nevím
6,7 %
Celkem hlasovalo 964 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz