Hlavní obsah

Pro pamětníky: Lesk a bída brněnského fotbalu a hokeje ve fotografii

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

zpustlý fotbalový stadion za Lužánkami, místo někdejší brněnské fotbalové slávy

Byly doby, kdy Brno bylo dobré jak ve fotbale, tak v hokeji. Ale po sametové revoluci se to nějak pokazilo

Článek

Někdejší fotbalový stadion Zbrojovky Brno za Lužánkami byl postaven v roce 1953 a poslední ligový zápas se na něm hrál 30. září 2001. Fotbalový stadion za Lužánkami byl svědkem brněnské fotbalové slávy. Nejslavnější kapitoly psalo mužstvo Zbrojovky právě na stadionu v Lužánkách. Kdo v Brně by si ještě dnes nepamatoval jméno Karla Kroupy, kdysi nejlepšího fotbalisty Československa?

V 60.–70. letech byla postavena nová tribuna, čímž se stadion stal největším v republice s kapacitou 50 000 diváků, a byl mnohokrát vyprodán.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

ochozy fotbalového stadionu zarostly náletovými dřevinami

Návštěvy kolem 30 000 diváků nebyly výjimkou. Ještě i v devadesátých letech přišlo na ligové utkání se Slavií 40 000 fanoušků. V sezoně 1977/78 zde mužstvo Zbrojovky Brno získalo pod vedením legendárního trenéra Josefa Masopusta mistrovský titul. Bohužel v průběhu let nebylo do údržby stadionu adekvátně investováno, takže přestal vyhovovat podmínkám pro vrcholovou kopanou.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto
Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Město a kraj plánují výstavbu nového moderního stadionu. Nezbývá než doufat, že se všichni fanoušci brněnského fotbalu brzy uvidí na novém stadionu.

Nejvyšší návštěvy byly v sezonách 1979/80, například na zápas proti Eintrachtu Frankfurt přišlo 52 000 diváků. Poslední ligový zápas na stadionu Za Lužánkami se hrál 30.9.2001 v rámci 9. kola sezony 2001/02 mezi FC Stavo Artikel Brno a FC Hradec Králové. Zbrojovka se s domovem loučila výhrou 2:1.  

Od vzniku samostatné ligy u nás byla třicettřikrát překročena hranice dvaceti tisíc diváků na zápase, z čehož dvacetpětkrát se tak stalo v Brně. Prvními 20 nejvyššími návštěvami se stále pyšní starý brněnský stadion Za Lužánkami.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Ještě dvojice odkazů na historiisoučasnost brněnského fotbalu.

A nyní přejděme k hokeji.

Někdejší hokejový stadion Komety Brno (Rudé hvězdy Brno) za Lužánkami byl otevřen v roce 1946 a uzavřen v roce 2000. Zbořen byl pak na přelomu let 2008–2009. I on býval svědkem velké slávy brněnského hokeje, který pro město získal hned 13 mistrovských titulů. (V letech 1955, 1956, 1957, 1958, 1960, 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 2017, 2018). Asi by se nenašel brněnský sportovní fanoušek, který by neznal jména Vlastimila Bubníka, Josefa Černého, Oldřicha Machače nebo Karla Langa.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Pohled na zaniklý stadion Komety Brno (dříve "Rudé hvězdy") z Drobného ulice

Brněnský hokejový klub byl založen v roce 1953 jako vojenský sportovní oddíl. Název Rudá hvězda byl po devíti letech změněn na TJ ZKL Brno. V roce 1977 přebírá klub podnik ZETOR a dochází ke změně jeho názvu na TJ ZETOR Brno. Po roce 1989 se přejmenovává na HC Zetor Brno. Od roku 1992 na HC Královopolská Brno.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

někdejší hokejový stadion Komety. Pohled z ulice Sportovní

Od roku 1994 nese hokejový klub opět název - HC Kometa Brno. Sponzorující podniky se po revoluci dostávají do nemalých finančních potíží. Mnoho z nich se dostává do konkurzního řízení, a nemají finanční prostředky na podporu sportu. Konkurz postihl i brněnský Zetor a Královopolskou strojírnu.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

V letech 2008-2009 proběhla demolice stadionu

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

vrak auta na lední ploše

V roce 1996 Kometa hraje 1. ligu. V letech 2001-2002 dokonce ligu druhou… V posledních letech se klub pomalu ale jistě navrací tam, kde vždy bylo jeho místo.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Na místě zbořeného stadionu se nyní nachází veřejně přístupné mobilní kluziště.

Opět dva odkazy - historie a současnost brněnského hokeje

Brněnskému fotbalu a hokeji 3× zdar !

Anketa

Fanoušci, byli jste osobně na těchto stadionech?
ano, na fotbalovém za Lužánkami i na hokejovém
83,3 %
jen na fotbalovém
0 %
jen na hokejovém
8,3 %
nebyl jsem na žádném z nich
8,4 %
Celkem hlasovalo 12 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz