Hlavní obsah

Víte, že populární herec a bavič Vladimír Menšík má svoji rozhlednu?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

Víte, že Vladimír Menšík má od roku 2006 rozhlednu?

Rozhledna se nalézá v obci Hlína, zhruba 6 km od Ivančic na Moravě, ve kterých se Menšík narodil

Článek

Byla otevřena v roce 2006 jako 222. rozhledna v republice, na místě údajně nejstarší rozhledny na jižní Moravě, která byla pro špatný technický stav rozebrána v roce 1938. (MAPY.CZ)

K vyhlídkové plošině 22 m vysoké rozhledny vede 110 dřevěných schodů. V mezipatrech jsou umístěny informační tabule ze života obce, a především tabule s fotografiemi vynikajícího herce a lidového vypravěče národního umělce Vladimíra Menšíka, po kterém dostala své pojmenování.

Foto: Jindřich Bíža, vlastní foto

fotografie ze života V. Menšíka

Rozhledna nabízí pohledy na krumlovské lesy, na Pálavské vrchy, a několikrát do roka jsou z ní k vidění dokonce dvě alpská pohoří - pohoří Schneeberg s nejvyšším vrcholem Klosterwappen (2 076 m), vzdálené asi 160 km vzdušnou čarou, a pohoří Totes Gebirge, s vrcholem Gross Priel (2 515 m), vzdálené dokonce 240 km.

Vstup na rozhlednu je za poplatek, a dá se u ní zaparkovat asi 50 m od silnice. Na místě nečekejte možnost občerstvení, a co hůř, pokud máte pejska, nebo pejsky, musíte ho zanechat uvázaného pod rozhlednou. Obec Hlína leží v atraktivním prostředí lesního komplexu Bučina a do části území zasahuje i přírodní park Bobrava.


Tip na zajímavá místa v nedalekém okolí: Dolní Kounice - klášter (6km), Ořechov - památník RA (6km)

Anketa

Chodíte rádi po rozhlednách?
ano, často
0 %
ano, občas
0 %
spíše ne
0 %
ne
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz