Hlavní obsah

Kvíz: Znáš hantec, prapodivnou brněnskou hatmatilku ?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: I.Sáček, senior, Public domain, via Wikimedia Commons

brněnský silák, herec a bavič, Franta Kocourek , byl velkým propagátorem zvláštní brněnské mluvy - hantecu

Hantec je místní varianta češtiny, používaná občas v hovorové mluvě v Brně

Článek

V 19. století a na začátku 20. století byl „hantec“ běžně používán nižšími společenskými třídami, ve XX. století ho výrazně propagovali brněnští umělci Franta Kocourek, Rudy Kovanda nebo Miroslav Donutil.

Mezi nejznámější slova brněnského hantecu patří výraz šalina pro tramvaj (tramvaj – z německého elektrische Linie). V hantecu jsou napsány celé povídky, v hantecu jsou i vtipy z Brna.

Velice kouzelná je například povídka Františka Kocourka ohledně upálení Mistra Jana Husa v Kostnici. Toš, hoďte čučku!

Vyhópne ráno borec z betle, hodí čučku z vokna, zgómne že zoncna rumpluje, tak hlásí hakl krén. Hópne si na retich, vysadí ňáké ten dlabanec, vošolne si šlupky sbalí dečmen pod klepeto a šmrncne se štatlem. Pak pila na šmirgl a vaří si to přes Oltec na Rivec lapat bronz.

Jak se zoncní, zgómne betetnýho šnicla na dečmenu. Čučka na to, je to negrilový, bez kódru a chce to uvařit nějaký ty voděrady. Tak do ní začně vrkat „Ty kchóc, co tady vaříš, á maturitní válka… Ty negómeš, jak skalil Žanek Husa v Pakostnici?“


To máš tak: To byl ňáké Žanek Husa a ten vařil správný války, a ty véšky jezoviti na něho nastópili a poslali mu glét: Žaný, přijeď k mlénu do Pakostnice.
Žanek měl dva správný kámoše - Žanka Rohatýho z Dubnice a Žanka Želivskýho, a ti mu hlásili: „Žany, bacha, je to fligna, vyložená podělávka, blbče, když jim na to hópněš, tak tam zagrebuješ do snu.“

Žany byl borec, žádný fédry, mám gléto, je to v ókeju. Zbalil pinkl a pila na stopa.
V Pakostnici hnedka na něho nastópil koncil. Žany, sledovanec ty seš nabité kó, to my gómem ale ty tam jedeš křivý války a to je levandula. Vodvolé to a je to ve zlatě.
Žanek: „já nejedu žádné tunel a nic nevodvolám.“ Žany, sledovanec. Klofneš vod nás old love, my radovanec, ty radovanec a je to v pikách. Žany zas: „Já su zlaté a nic nevodvolám.“ Voni na to: „Ty seš krén a křivé“ On zas že je rovné a v goldně.


Tak mu mázli železa na perutě a šópli ho do kameňa, tam ho klendra štengrovala, kelcny se mu furt lágrovaly, chálka levá, škopek z toho paf, akorát samé tvrdé giňál, samé vasr, vo válcách žádné hantec. Von sice vařil na bachmana: „Ty, kemo, buď tak benevolentní, vysaď mi válec“. Ale von mu místo válca vysadil mixnu.

Pak ho vytlačili z kameňa, mázli mu potupnó micnu na dóznu, šópli ho na roští, hodili blesk a to víš. Žhavka na vanu, žhavka na cemr a Žanek zfajroval dřív, než bys dva škopky vypařil. Tak už to gómeš, koňo?

Ze všech vtipů o Brňácích a Pražanech jsem pak vybral tyto dva:

Přijede Pražák do Brna a dostane žízeň. Tak zastaví u kašny a chystá se pít.
Kolemjdoucí si toho všimne a dobrácky mu říká „Kemo, poslóché, nechlašči tu vodu. Chčijó do teho morgoši!“. „Promiňte, ale já vám vůbec nerozumím, já jsem z Prahy“, odtuší pražák. „Říkám, abyste pil pomalu, ta voda je studená“, odchází Brňák.

Stojí bezradný Brňák před mapou metra a ptá se kolemjdoucího:
„Ta modrá čára, to je trasa D?”
Pražák se na něj podívá a říká:
„To je Vltava“.

Ale teď už přistupme k testu znalostí z brněnského hantecu. Dosáhneš alespoň desíti správných odpovědí? Pokud ano, v Brně se domluvíš. Jestliže ne, budeš si muset s sebou vzít tlumočníka.

Znalostní kvíz: Brněnský hantec

Tak co, jak se vám zadařilo?

Anketa

Ve kvízu na téma "hantec" jsem dosáhl
méně než deseti správných odpovědí
0 %
deset a víc správných odpovědí
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz