Hlavní obsah
Lidé a společnost

Znáte název generace, do které jste se narodili?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Digital Equipment Corporation, Public domain, via Wikimedia Commons

Možná ani netušíte, že každá generace dětí narozených v určitém období dostala svůj název

V jednom z posledních článků tady jsem psal na téma senioři a jejich počítačová gramotnost. V něm jsem použil termíny jako „Generace Z“, „Generace Alfa“ nebo termín „Baby boomers“.

Článek

Když jsem nechal hotový článek přečíst manželce,  podivila se: „hele, Inko, a co je to ta generace Alfa?“ Vysvětlil jsem, že k ní patří naše vnoučata, a že jde o generaci „dotykových obrazovek“. „Dotykových obrazovek? A ke které generaci patříme my dva? Ke generaci břidlicových tabulek, nebo spíš inkoustových per?“ zeptala se s notnou dávkou ironie. Ke generaci, která patří do starého železa, pomyslel jsem si, ale zachoval jsem slušnost, a raději místo odpovědi položil otázku; „a co bys myslela ty, Ájo?“ „Tak třeba k Husákovým dětem?“ zkusila si tipnout. „Těsně vedle,“ povídám. „Oba patříme do poválečné generace.  Po válce byl ohromný boom v počtu narození dětí. Tak už tušíš, jak se může naše generace jmenovat?“ „Asi ano, boomeři?“ Pohlédl jsem na ni s uznáním. „Bingo! Ale úplně přesně se nazývala termínem Baby boomer, miláčku“. „Takže jsme Baby boomeři?“ ujistila se. „A jak se potom nazývá generace před námi a po nás?“ „Před námi to byla válečná generace. A za námi to byla generace X“. „Aha,“ povídá Ája. „To má každá generace narozených dětí svoje vlastní označení ?“

Upřímně, bez použití přítele na internetu, strýčka Google, bych jí odpovědět nedokázal. Takže níže, nejen pro ni, ale hlavně pro vás, čtenáře, uvádím přehledné označení všech generací od války až do současnosti:

  • Válečná generace, neboli Tichá generace (lidé narozeni do roku 1945)
  • Baby boomers (děti narozené v letech 1946-1967)
  • Generace X (lidé narozeni v rocích 1968 -1982)
  • Generace Y, tzv. Mileniálové, většinou jde o děti generace Baby boomers (děti narozené v letech 1983-1997)
  • Generace Z, čili Zoomeři. Jde o internetovou generaci, též známou jako Generace M neboli Děti nového tisíciletí. Rodiči Generace Z jsou typicky lidé narození do Generace X (Generace Z je narozena mezi roky 1998-2010)
  • Generace Alfa. Jde o generaci, která se narodila do doby Dotykových obrazovek. Stejně jako Generace Z jsou nazýváni Digitálními domorodci (narozeni po roce 2010)


„A co indigové děti?“ překvapila mne dotazem z úplně jiného soudku manželka. „To je zas něco úplně jiného, ale víš co? Byl by to dobrý námět na další článek.“ Jak vidíte, občas to jeden nemá doma lehký. Ale o indigových dětech určitě napíšu někdy příště, slibuji. Už kvůli Áje!

Anketa

Věděli jste o označování jednotlivých generací?
ano
51,7 %
ne
48,3 %
Celkem hlasovalo 172 čtenářů.


Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz