Hlavní obsah
Názory a úvahy

Senioři online: Mýtus vs. realita

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Stocksnap / Pixabay.com / Public domain

senioři a počítač, jde to dohromady?

V médiích, hlavně v televizních diskuzích,  se opakuje stále jedno a to samé klišé:  starší lidé prý  neumí pracovat s počítačem.

Článek

Těžce nesouhlasím. Není to pravda. Osobně znám spoustu starších a vyloženě starých lidí, kteří pracovat s počítačem umí, minimálně na takové úrovni, že umí vyhledat informace na internetu, psát a odesílat maily, nebo komunikovat s přáteli či rodinou na sociálních sítích.

Proč by se měli ještě učit  pracovat v grafických programech, databázích nebo programovat v různých jazycích, pokud se tím myslí „práce s počítačem“? To ostatně neumí ani spousta mladších. Kolik z nich umí programovat v PHP nebo v SQL, napsat javascript a podobně? Říkat tedy o starších lidech, že neumí pracovat s počítačem, je neuctivé a dosti podobné tvrzení, že neumí číst a psát.

Každý, kdo tvrdí, že starší lidé neumí pracovat s počítačem, by si měl uvědomit, že první počítače k nám přišly v letech 1989 až 2000. Spousta lidí už tehdy ve středním věku se musela ve svém zaměstnání naučit s počítačem pracovat.

Prvopočátek počítačové éry u nás jsem osobně zažil. Naši šéfové záměrně přehlíželi, že si během pracovní doby občas zahrajeme nějakou tu počítačovou hru (nejvíc mi z té doby v paměti zůstaly formule F1 od americké firmy Accolade), aby nám potom mohli tvrdit, že když umíme hrát na PC, tak že na něm můžeme i pracovat. Ať se nevymlouváme, že nám to nejde, že jsme „nebyli na žádném školení“.

V době, o kterém mluvím, byly u nás na počítačích ještě Windows 3.1, i když tato jejich verze byla na „západě“ ukončena už v roce 1994. Vrcholem textových editorů pak byl český textový editor T602,  kancelářský balík Microsoft Office byl teprve na začátku. Ale o to nejde. To podstatné je, že v té době mým starším kolegům bylo 40 až 50 let a prostě se museli naučit s počítačem pracovat.

Od té doby uplynulo dalších 25 let. Z tehdejších čtyřicátníků se stali pětašedesátníci, a z padesátníků jsou už několik let důchodci ve věku 75 let. Ti všichni dnes živě komunikují na sociálních sítích, posílají si videa vnuků nebo domácích mazlíků, někteří z nich pak píší i články na medium.cz

À propos v současné době, kdy se odchází do starobního důchodu v 65 letech, tak prostě ti starší musí umět pracovat s počítačem stejně, jako jejich mladší kolegové. Neznalost neomlouvá, a není čas se ptát, kdo je kdo.

Takže, prosím,  hlavně ty mladší z „generace Z“ i „generace Alfa“, zkuste přestat toto klišé používat. Možná jím nevědomky urážíte i vaše rodiče nebo prarodiče.  Nevěřím, že byste to dělali úmyslně.

Možná vás, čtenáře, překvapím anketní otázkou. Víte, co je „generace Z“? (Pro zvídavější čtenáře přikládám odkaz na seznam názvů všech generací od druhé světové války do současnosti)

Zdraví vás všechny autor z generace „Baby Boomers“!

Anketa

Víte, co je generace Z?
ano
71,3 %
ne
28,7 %
Celkem hlasovalo 446 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz