Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zvýšení platů poslanců: Více peněz, více kvalitní práce?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: kschneider2991 / PIXABAY.COM / Public domain

Je nyní plánované zvýšení platů poslanců o 14% v pořádku, nebo „nemravné“, jak tvrdí vládní opozice?

Občas se zdá, že naši politici nežijí v Česku, ale v Matrixu, ve kterém je každému poslanci dáno dle jeho potřeb. Ano, chci mluvit o plánovaném zvýšení jejich platů. Na závěr přidávám dvě ankety.

Článek

V současné době probíhají ve Sněmovně jednání o zvýšení platu poslanců. Vládní koalicí navrhované zvýšení dosavadních platů poslanců o 14% tvrdě kritizuje opozice. Alena Schillerová (ANO) na adresu vlády prohlásila, že se tím dopouští „nemravného jednání“. Argumentuje tím, že spousta zaměstnanců ve státní správě nedostala slíbené přidání v původní výši, a také jinými prioritami, kam je potřeba nasměřovat peníze. Vládní politikové zase tvrdí, že o žádné velké zvýšení nepůjde, protože doposud byly poslanecké platy zmraženy, takže by - podle jejich názoru - šlo pouze o malé 7% přidání.

Kdo má pravdu, opozice nebo vládní koalice? Nejdříve si řekněme, z čeho se skládá plat (možná by byl vhodnější použít termín „celkový příjem“?) poslance.

Ten tvoří plat a náhrady. Samotný plat poslance se vypočítává z tzv. „platové základny“, která od začátku roku 2024 je ve výši 94 775 korun a přepočítává se „platovým koeficientem“. Plat se určuje jako součin platové základny a platového koeficientu. Pro „obyčejného poslance“ je tento koeficient 1,2. To znamená, že „obyčejný“ poslanec dostává „v základu“ částku 113 730 korun (94 775 × 1,2) Pro předsedu Poslanecké sněmovny (v současnosti předsedkyni Markétu Adamovou Pekarovou) platí koeficient 2,2, to znamená, jeho „základní“ plat je ve výši 208 505 korun.

Do celkového příjmu poslance je pak potřeba ještě započítat tzv. „náhrady“. Ty zahrnují stravné, náhrady na dopravu (cestovné), ale také, a to je velmi důležité, náhrady nákladů na odbornou a administrativní práci, na práci asistentů, na prezentace, a v neposlední řadě náhrady na provoz své poslanecké kanceláře (pronájem a jejich vybavení).

Je potřeba ještě dodat, že „významnějším“ poslancům ve funkcích předsedů výborů a poslaneckých klubů navíc náleží služební auto bez řidiče, předsedkyni i místopředsedům Poslanecké sněmovny služební auto s řidičem a také služební byt. Vzhledem k tomu je příjem takového „výše funkčně postaveného poslance“ ještě navýšen o tyto nadstandardní poslanecké požitky.

Rozeberme si ještě stávající náhrady v korunách. Náklady na stravné poslance jsou v paušální výši 15 200 korun měsíčně. Rovněž náklady na dopravu jsou paušální, cca 56 000 měsíčně. Maximální náklady na asistenta poslance jsou dnes 55 500 korun měsíčně (ty se ale liší podle toho, zda je asistent zaměstnancem, nebo externím dodavatelem), stejná výše je pak určena na provoz poslanecké kanceláře. Sečteno, podtrženo, průměrně jde o částku ve výši 182 200 korun za měsíc. Rovněž zvýšení poslaneckých náhrad by mělo, podle vládního návrhu, probíhat procentuálně.

Ještě opakuji jednou, protože je to důležité: když se tedy bavíme o „zvýšení platů poslance“, bavíme se jak o zvýšení „základního“ platu, tak náhrad.

Stávající průměrná výše poslaneckého příjmu se tak pohybuje zhruba od 150 000 až po 350 000 korun měsíčně, a právě ta by se měla zvýšit podle ANO a SPD „nemravně“ o 14%. S kým souhlasit? S vládou a s jejím navýšením platů poslanců o 14%? Nebo s vládní opozicí a nechat nadále platy poslanců „zmražené“?

Osobně bych řešil zvýšení příjmů poslanců kompromisem. Ten by spočíval jen ve 14procentním zvýšení jejich náhrad, protože nikdo asi nebude zpochybňovat fakt, že se za poslední dva roky ceny nájmů, stejně jako ceny energií, dramaticky zvýšily a provoz kanceláří něco stojí. Zdražila se i doprava, a také asistenti vás rychle opustí, pokud jim ročně něco nepřihodíte do štrozoku. Samotný „základní plat“ bych jim buď ponechal ve stejné výši, nebo ho symbolicky navýšil pouze o 3 %.

Můj návrh bych zdůvodnil asi takto: osobně si nemyslím, že by zvýšení základního platu poslanců doprovázelo i zvýšení kvality jejich poslanecké práce. Už teď je jejich odměňování silně nadhodnocené, stačí jen shlédnout pár živých televizních přenosů z jednání poslanecké sněmovny. To, co poslanci předvádí před zapnutými kamerami, se dá jen s velkou dávkou fantazie nazvat „prací“. Mnohem častěji jde o snůšky vzájemných invektiv, falešných nařčení, vulgarismy. Občas jsou jejich vystoupení natolik nechutná, že televizní divák (občan, volič) musí vypnout přijímač, aby si nerozmyslel svou účast v příštích sněmovních volbách. Takže zvýšení základního platu ne, ostatně poslanci by měli alespoň před svými voliči demonstrovat vzájemnou solidaritu, nebo už ani to ne? (Pokud by ale k jeho navýšení přeci jen došlo, věřím, že ti morálně uvědomělí, kteří dnes navýšení kritizují, ho dají na pomoc obětím letošních povodní).

Naopak, zvýšení náhrad poslancům zachová jejich dosavadní životní standard, protože jinak by museli platit zvýšené náklady - například na provoz poslanecké kanceláře – ze své vlastní kapsy. Tím jsem skončil a na závěr vyhlašuji dvě slibované ankety

Anketa

Plánované zvýšení platů poslanců o 14 % je
mravné
0 %
nemravné
100 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Anketa

A co byste navrhovali vy?
Jsem pro vládní návrh – zvýšení příjmu o 14 %
0 %
Nepřidal bych poslancům nic
77,8 %
Zvýšil bych jim jen základ
0 %
Zvýšil bych jim jen náhrady
0 %
Ať už jsou nové volby!
22,2 %
Celkem hlasovalo 9 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz