Hlavní obsah
Aktuální dění

8. 10. se již každoročně slaví památný den sokolstva

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

sokol v letu

Připomínáme si hrdinství našich předků v době, kdy Československo bylo pod nadvládou Hitlera.

Článek

O Češích se říká, že jsou to takoví švejci, kteří se neumí hrdě za něco postavit a raději kapitupují a ohybají hřbet. Tento svátek nám má ale ukázat opak. V každé době naší historie se objeví hrdinové, kteří krušné chvíle projdou s rovnou páteří i za cenu ztráty jejich života a že těchto hrdinů mezi sokoly byly stovky.

Nebýt sokolů, tak se nejspíš nepovedl atentát na Heydricha. Celkově odboj proti nacistům stál z velké části na sokolech a skautech. Památný den sokolstva byl zařazen do kalendáře významných dnů České republiky od roku 2019. 8. října se slaví, protože v noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo zatklo na 1500 sokolů. Drtivá většina z nich se nedožila konce války.

Jeden ze sokolů byl umučen v roce 1944 nacisty. Před svou smrtí řekl toto:

Sbohem, bratři, vím, že jdu na smrt, ale nebojím se jí. Statečný muž umře jednou, jen zbabělci umírají stokrát. Umřu s klidem, protože vím, že naše oběti nebyly marné.
František Pecháček

Zdroj:

https://www.sokol.eu/projekt/pamatny-den-sokolstva-2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz