Hlavní obsah
Názory a úvahy

Co by se stalo, kdyby se Rusko rozhodlo ustoupit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Jiří Vítek / Seznam.cz

Co by kdyby. Představme si, že se do dění v Rusku vložilo UFO a jak by to mohlo probíhat.

Článek

Válka na Ukrajině je děsivá. Tolik zbytečně zmařených životů, tolik zničených lidských obydlí, památek, tolik pohnutých lidských osudů a přitom se to vůbec nemuselo stát.

24. února tohoto roku to již je rok od doby, co Rusko napadlo Ukrajinu a rozpoutalo obrovské krveprolití, jaké Evropa nepamatuje od druhé světové války.

Už je to rok.
PLUTO007

Zatím to vypadá tak, že Rusko toho nehodlá jen tak nechat a chce válčit až do doby, to je otázka do jaké doby.

Nicméně tady to začíná. Upozorňuji, že následující řádky jsou FIKCE. Je to smyšlený příběh.

Následuje fikce.
PLUTO007

Válka už trvá dlouho a obyvatelé Pluta se na to už nemohou dívat. Uspořádají referendum, zda se mají angažovat v dění na planetě Zemi, na které se ještě neangažovali. A protože jsou to velmi mírumilovná stvoření, tak si 99 % Pluťanů odhlasuje, že zasáhne do dění s cílem nastolit mír.

Proto je vydán rozkaz speciální jednotce s tajným označením PLUTO007 a cíl je jasný – mise v Rusku a nastolení míru.

Jednotka nastartuje hvězdné motory svého létajícího talíře a po půl hodině letu ruská řídící věž na moskevském letišti hlásí zahlédnutí podivného létajícího objektu.

Hvězdné motory létajícího talíře startují.
PLUTO007

Rusové rozjedou rozsáhlé pátrání po tomto objektu. Celá země má v pohotovosti bezpečnostní složky s cílem tento objekt najít. Jsou v panice, neví, jestli jsou to američtí špioni, a nebo jestli třeba nevyslali nějakou zbraň Ukrajinci. Nicméně po dvoudenním pátrání se objekt nepodařilo lokalizovat a poplach pomalu opadá.

Mezitím ruské jednotky dostávají podivné příkazy. Zní například takto: velím vám taktický ústup. Je to léčka na Ukrajince. Ruští vojáci se diví. Vždyť to je nesmysl, pracně vydobyté pozice teď mají pustit? Vždyť kolik jejich kamarádů při boji o ně padlo. O svém velení si už pár měsíců myslí své. Ale rozkaz je rozkaz.

Léčka na Ukrajince.
PLUTO007

V rámci této léčky dostaly všechny jednotky podél celé východní i jižní fronty rozkazy zastavit palbu. Mají urychleně balit veškeré vybavení a připravit se do tří hodin na ústup do vzdálenosti 2 hodiny jízdy od jejich stávajících stanovišť.

Zatímco Rusové podivně zastavili palbu, se Ukrajinci diví, co se to děje. Velitelé jednotlivých jednotek volají do ukrajinského generálního štábu. Tam jim je jasné, že to patrně je nějaká léčka. Proto okamžitě vydají pokyn, buďte ve střehu. A začnou přemýšlet, co to může znamenat. Ruská politická reprezentace se o žádném jednání na téma příměří nevyjadřovala, ba právě naopak strašila ofenzivou. Nebo že by jim fakt došla munice, a proto najednou nestřílí? Mezitím z fronty přichází do generálního štábu ukrajinské armády zprávy, že stav bez jediného výstřelu stále trvá. Pozorovací drony ale hlásí u ruských jednotek podezřele zvýšenou aktivitu. To tady dlouho nebylo.

Drony hlásí podezřele zvýšenou aktivitu.
PLUTO007

Už celou hodinu ruská strana nevystřelila jediný výstřel. Napětí na ukrajinské straně roste. Ukrajinské jednotky dostávají rozkaz připravit se na útok. Je to zvláštní situace, poprvé po dlouhé době nezní výstřely, poprvé je slyšet jak fouká vítr a šumí borovice. Poprvé po dlouhé době je slyšet, jak zpívá nějaký ten pták, co se nemůže dočkat jara. Ale na to nemají ruští, ani ukrajinští vojáci čas. Už dávno si odvykli poslouchat zvuky přírody. Svoje smysly napnuli na zvuky zbraní a myšlenkou, co se jim honí každý den v hlavě, je, hlavně přežít a vidět se opět s rodinou a svými blízkými.

Hlavně přežít a vidět se se svými blízkými.
PLUTO007

Dvě hodiny jsou pryč a stále nezazněl jediný výstřel. Ukrajinské velení má nervy napnuté k prasknutí. Přece každou chvíli musí zaútočit. Ani neví jak, ale jsou to tři hodiny od doby, kdy nepadl ani jeden výstřel a děje se něco nepochopitelného. Ruské jednotky se dávají do pohybu, tak přece jen to byl klid před bouří. Přece jen útočí. Přece by bylo naivní si myslet, že nestříleli jen tak. Jenže moment, pozorovací jednotky s drony hlásí, že jednotky Rusů jedou směrem od fronty, ne proti Ukrajincům.

Jdou směrem od fronty.
PLUTO007

Zpráva od velitelů ukrajinských jednotek okamžitě míří do generálního štábu a ten na okamžik váhá. Zaútočit do zad stahujících se jednotek, a nebo vyčkat. Rozhoří se vášnivá diskuze. Někdo ve štábu říká střílet a využít to k protiútoku, někdo říká, že je to léčka. Zvítězí názor, že je to léčka. Potvrzují to zprávy rozvědky, která hlásí, že sice se některé jednotky stahují, ale část jednotek jim kryje záda a takhle rotují.

Logicky si nenechají nekrytá záda při ústupu, ale celé je to tak divné, že je to určitě past k vylákání nepřítele a pak k jeho snadnému zneškodnění.

Nenechají si nekrytá záda.
PLUTO007

Stahovací léčka se děje po celé východní a jižní frontě. Ruské jednotky v týlu dostávají rozkaz se urychleně připravit na přesun.

Po dvou dnech se Ruské jednotky stáhly o polovinu jimi ovládaného území. Ukrajinci začínají pomalu obsazovat právě uvolněné území. Jde to pomalu, riziko min a pak možnost skrytých partyzánských sebevražedných jednotek. Ale nic takového se naštěstí neobjevuje.

Prezident Zelenský a média se ptají, co se děje. Putin se k tomu nevyjadřuje, stejně tak nikdo z ruských politiků.

Po dalších pěti dnech průzkumné ukrajinské jednotky hlásí, a radarové snímky to potvrzují, že ruské jednotky se stáhly z celého území Ukrajiny a opevňují se na ruském území v těsné blízkosti s ukrajinskou státní hranicí.

Je pondělí 6. března 2023 a na území Ukrajiny není jediný ruský voják a z Ruska přichází zpráva, že prezident Putin je nezvěstný. Ze zákulisí prosakují informace, že ho v řízení země nahradil počítač, který hlasem Google Translate udílí v ruštině pokyny a nikdo si nedovolí odporovat. Všichni jsou v  tak velkém šoku ze zmizení Putina a bojí se, aby nezmizeli i oni.

Putin je nezvěstný.
PLUTO007

Rusko prostřednictvím svého nového mluvčího Ilji Mira oznamuje, že chce s Ukrajinou uzavřít mír a navrhuje jednání o výši válečných reparací. Podmiňuje to tím, že výměnou se zruší sankce a obnoví se obchod, z jehož výnosů bude reparace financovat. Zároveň předesílá závazek, že do půl roku vyhlásí svobodné demokratické volby.

Do doby konání voleb a převzetí moci novou demokratickou vládou, bude zemi řídit ten, o kom nikdo neví, kdo to je. Ale veškerá jednání bude vést nový mluvčí Ilja Mir.

Nový mluvčí Ijla Mir.
PLUTO007

Radost, které toto oznámení přineslo všem Ukrajincům, Rusům a celému světu, si ani nemůžeme představit. Je to něco úžasného, a vyjadřuji proto velký dík bytostem z Pluta a speciální dík jednotce PLUTO007 za to, jak skvěle tuto misi zvládla.

Velký dík jednotce PLUTO007.
Jiří CB Benýšek

Vladimír Putin byl odvezen PLUTEM007 na planetu Pluto a nyní je v péči pluťanské psycholožky, společně se snaží najít důvody jeho špatného chování a pokouší se z něj udělat dobrého člověka.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz