Hlavní obsah
Bydlení

Developer Stavímrád postaví nová paneláková sídliště

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Sídliště

Všude čteme o nedostatku startovacích bytů, nedostatku normálních bytů a celkově o bytové krizi.

Článek

Stát je v tomhle bezzubý, jen plané sliby a situace, kdy vize jednoho ministra nepřežije mandát svého tvůrce. S novým ministrem přijde nová vize, a než se ta začne realizovat, tak ji další ministr zruší a představí vlastní, a tak to jde pořád, rok co rok a lidé nemají kde bydlet. Nový byt stojí tolik platů, že na něj člověk musí vydělávat alespoň 30 a více let, nájmy jsou takové, že kolikrát po jeho zaplacení už moc peněz nezbývá a celkově to není moc hezká podívaná.

Co nezvládl stát, chce zvládnout jeden snílek, který si založil developerskou společnost Stavímrád a nalil do ní miliardy. Dopředu předestřel, že jeho byty budou od 1+1 po 4+1. A budou to jenom byty nájemní. Jenže cena nájmu bude jen taková, aby pokryla náklady na bydlení a pomalu vracela investici. Čili nejenom že je tento pán snílek, ale on je i filantrop. Protože návratnost jeho investice bude velmi, ale velmi pomalá. Někdo říká, že je blázen a jiný, že mu asi nejde o peníze, ale o nějakou hlubší ideu.

Nová sídliště budou vlastně stará. Jen se potvrzuje, jaký je to blázen a ještě ke všemu mladý. On totiž vezme plány jednoho již existujícího panelového sídliště a toho udělá přesnou kopii. Šílenost, největší bizarnost a magořina řeknete si. On ale tvrdí, že nechce měnit něco, co funguje a co se za léta ukázalo jako smysluplný model. Čili si od dané městské části koupil staré plány. Tím té městské části vylepšil rozpočet. A potom tyto plány dal odborníkům a ti mu je zmodernizovali. Paneláky se rovnou zateplí a dají se jim plastová okna. Čili uf, není to úplně retroprojekt doslova. Tím se mu projekční práce velmi zlevní. Byty budou zařízené. V dnešní době dost omezující, protože to není žádný luxus a je to omezující. Ale developer nakoupí věci ve velkém a díky tomu si vyjednal značnou slevu. Je to sice takový základ, ale kvalitní a velmi slušný.

Už teď se mu tam hrne spousta zájemců. Říkají skoro shodně „Za ty prachy, no nechtějte to.“ Někteří dokonce prodávají své rodinné domky za Prahou a stěhují se do tohoto sídliště. Protože je to město ve městě. Má své byty, školy, školky, obchody, obchodní zóny, nemocnice, úřady a poštu.

Už teď si tohoto developera zvou jiná města a nabízejí spolupráci na těchto projektech u nich. Chtějí se na tom podílet formou akciových společností, kdy by majoritu měl develeper Stavímrád, ale města by se na realizaci finančně podílela a měla 45% akcií. Samozřejmě celková kapacita daného projektu by byla uzpůsobena danému městu. Některá města volí třeba jen formu stavebnice. Vyberou si jen typizovanou školku, školu a jeden bytový dům. Dodáváno je to na klíč. Čili nábytek je všude stejný, tudíž výrazně levnější. Ale kreativitě se meze nekladou. Byť stejné, přesto jiné. Na stěny se dají dát obrazy, namalovat různé malby. Nábytek se dá natřít jinou barvou a tak dále.

Vypadá to, že developer Stavímrád a její bláznivý majitel našel díru na trhu a nejenom že slaví obchodní úspěch a peníze se mu vracejí rychleji, než plánoval. Ale on i udělal něco dobrého pro společnost a to je pocit k nezaplacení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz