Hlavní obsah
Názory a úvahy

Made in China. A co třeba Made in Europe?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay.com

Výroba v Číně

Nápis made in China vídáme skoro na všem, ale bylo tomu tak vždy? A proč to tak je?

Článek

Levná pracovní síla, absolutní neřešení ochrany životního prostředí, snaha maximalizovat zisky a další faktory. To jsou důvody, proč velké firmy vyrábí v Číně.

Měl jsem doslova šok, když jsem v dnešní době viděl na jedněch chytrých sportovních hodinkách tento nápis: designed and made in Finland. To je v dnešní době něco naprosto unikátního.

designed and made in Finland
jedna evropská značka hodinek

Dříve byl faktor „made in“ velký pojem. Hrdost dané země na to, že umí dát světu něco, co ostatní rádi koupí a používání této věci jim dělá radost. Made in Czechoslovakia byl bezesporu takový pojem. Swiss made je dodnes záruka kvality. Made in USA se dnes už moc nevidí, ale i to bylo něco velkolepého. Většinou toto označení nesly velmi kvalitní výrobky se špičkovými technologiemi.

Co třeba Made in Russia? Ano, i to jsem viděl, třeba na skleničkách se značkou jednoho obchodu s vybavením do domácnosti. Ale taková motorka, co by se v Rusku vyráběla a měla zvuk jako třeba Harley Davidson, tak taková není. Proč? To je na jiný článek. Ale svědčí to o podnikatelském prostředí v dané zemi.

Obecně společnost má pocit, že práci strojům (nebo lidem v chudých zemích) a myšlení lidem. Známé to Baťovo motto. Ale neuniká nám jedna podstatná věc? Radost z dobře vykonané práce a vytváření hodnot? Ono vyrobit něco, z čeho má zákazník radost, něco co dlouho vydrží, je kvalitní a není to zbytečnost, je hodnota, která dokáže tvůrce naplnit pocitem k nezaplacení.

Uhádnete někdo, jaké hodinky nesou nápis „designed and Made in Finland“?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz