Hlavní obsah
Názory a úvahy

Manažersky selhal Fiala, ne Bartoš

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

Blažkovy žluté karty svítí na Fialovu cestu z politiky

Premiér Fiala je ten, kdo to pokazil a teď si dělá nepovedené alibi.

Článek

Možná to Bartoš opravdu pokazil a bylo potřeba ho odvolat. Jenže mu to měl premiér říct osobně. Navíc Fiala má taky máslo na hlavě, že to nechal vyhnít. Už začátkem srpna měl Bartošovi říct, hele nefunguje to i přes tvoje sliby. Dej DSŘ do pilotu jen na tři vybrané stavební úřady a zbytek pojede na výjimku postaru. To ale neudělal. Manažersky selhal právě i Fiala. A pokud byl záměr vyhodit Piráty, tak to mohla být účelovka. Nechat v tom Piráty vykoupat a pak je s velkou pompou vyhodit a křičet hele, to jsou ty ajťáci a oni nezvládli digitalizaci. Ale důvodem mohlo být, ať jim nekoukají pod ruce.

Celé to začalo po sněmovních volbách v roce 2021, kdy demokratické a nepopulistické strany překvapivě porazily hnutí ANO a podařilo se sestavit vládu. Nutno říct, že v té době seděl na Hradě proruský a pročinský prezident Miloš Zeman. A jen díky bodrému strýci z devadesátek Donu Pablovi se podařilo dojednat jmenování vlády bez nějakých zdržovaček. Tanečky kolem ministra Lipavského bylo už jen takové drobné divadýlko, které si starý a nevrlý hradní zeman nemohl odpustit.

Ale bylo to něco za něco, faktičtí vládci Hradu Mynář a Nejedlý to vesele zobchodovali. Dohoda zněla, že přesvedčí Miloše, ať pětidemolici jmenuje, ale budou od Pabla chtít, aby si po skončení jejich hradní štace nešli sednout. A musím uznat, že Blažek drží slovo. Nikdo z této dvojice si nešel sednout a ani není nějak výrazně popotahován u soudů.

A nyní se naplno rozvinula pirátská tragédie. Přesněji to, že vstoupili do vlády. Dnes víme, že měli zůstat v opozici a vesele by vyhrávali dál volby a vezli se na vítězné vlně. Neúspěch ve sněmovních volbách by si jejich voliči vyložili jako zradu od Starostů a po krátké době fungování nové vlády, by začali získávat zklamané voliče SPOLU a STAN. Vstup do vlády byla druhá chyba hned po tom, co se se Starostama nedomluvili na tom, že se samozřejmě může kroužkovat. Vstup do vlády byla z pohledu pirátských voličů chyba. Z 22 poslanců spadli na 4 a měli jít do opozice. Jenže musíme mít na paměti náladu ve společnosti, snahu dát republiku do pořádku. Jenže to mělo druhý aspekt, 18 poslanců a jejich asistenti a poradci najednou byli bez práce a aby nemuseli začít posílat CVčka, tak se o ně Bartoš postaral a upíchnul je jako náměstky a poradce ministrů v nové vládě. A to je ten paradox, straníci, kterých se to týkalo, mu byli jistě vděční a zkousli to, že dopustil prohru ve volbách.

Jenomže přišla aféra Blažek-Nejedlý a místo, aby s velkou fanfárou z vlády odešli a zaznamenali raketový nárůst preferencí, tak zůstali a začalo utahování si z Pirátů ve stylu, jasně Pusťte na nás na ně, čili na koryta a ke korytům. Potom přešlap v kampani do Evropského parlamentu. Sami si odhlasují pořadí na kandidátce a pak Ferjenčík má potřebu ostatní přeskákat se svojí ježíšovskou kampaní. No to nemůže působit jinak, než že mu jde jen o korýtko v Evropě. A to už pro voliče, kteří byli nespokojení s vládním angažmá, bylo příliš. Proto přišel výprask v evropských volbách.

A zatím poslední volební výprask v krajských a senátních volbách. Dost tomu pomohla politická a mediální masírka, jak je DSŘ zpackaná, ale reálně Piráti ztráceli vítr z plachet, unavené předsednictvo nemělo drajv, nepřinášelo témata, Piráti nestáli v ulicích, aktivně nehledali sponzory a nepumpovali do kampaně peníze. Volby pro ně nemohly dopadnout jinak.

Teď se vláda musí stabilizovat a probudit se, pokud to vůbec umí. Rok uteče jako nic a beze změny dostanu výprask i SPOLU a STAN. Piráti mají teď jen jeden pokus, pokud podcení a zpackají volbu předsednictva, tak navždy odplují do vod nevolitelnosti a bude se čekat na spasitele Kalouska s novou stranou, který ale je pro hodně lidí neviditelný a navíc nemá druhého Schwarzenberga. A někdo nový s charisma a kapacitou na novou stranu tady není. Nebo pokud je někde schovaný, tak ještě ani nevykoukl. Asi jako Blaničtí rytíři, někde chrápe. Tak snad nezaspí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz