Hlavní obsah
Obchod a průmysl

Obuvnická velmoc Česká republika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Boty v lese

Tolik značek obuvi jako existuje v České republice, nemá snad žádná jiná země na světě. A většina je z okolí Zlína. Náhoda? Vůbec ne.

Článek

Víte, že v České republice je snad nejvíce obuvnických značek na počet obyvatel na světě? Že ne? Že ani nevíte, že se nějaké boty u nás vyrábí? Ano, je to tak. Značek, co vyrábí boty, je tu opravdu hodně a je to skvělé.

Možná jste něco slyšeli o obuvníkovi jménem Tomáš Baťa. A možná taky ne. Přece jen, komunisti se hodně snažili, aby se na něj zapomnělo. Jenže se to nepodařilo a odkaz tohoto českého Henryho Forda přežil do dnešních dní.

V tuzemsku se sice nevyrábí, co do množství, tolik bot jako třeba v Mekce obuvnictví současnosti, Vietnamu, a i na Čínu jsme krátcí. Ale rozhodně jsme na špičce v počtu lidí, kteří mají vlastní obuvnické značky a baví je obouvat svět.

Seženete všechno možné. Od osvědčené retro obuvi, přes pracovní obuv, balerínky, pantofle, až po barefoot sandály a nejširšími barefoot boty.

Je to tak. Některé boty pamatují svoji největší slávu v éře 90. let, jiné používají technologii, jakou už lidé znali v Baťových časech. Jedny boty vlastně ani boty nejsou, ale o to víc jsou oblíbené. Mám na mysli ponožky, které ale mají jakousi podrážku, odborně podešev.

Bota, která vlastně není bota.
Jiří CB Benýšek

A také máme firmu, která dělá nejširší barefoot na světě. Zápis do Guinessovy knihy rekordů ji určitě nemine. Kdybyste viděli stránky tohoto výrobce a vysvětlení, proč vlastně není klasický barefoot dost široký, tak vám spadne čelist údivem. A jediné co si budete klást za otázku, bude, jak je možné, že velké zahraniční firmy to ještě neobjevily. Je to tím, že se našlo pár lidí, kteří se nad fenoménem barefoot zamysleli a začali zkoušet a vylepšovat. Výsledkem je unikátní bota, která vás odzbrojí. Tedy jen ty z vás, kteří nosí jiný typ obuvi než klasickou.

Co člověk, to unikát. A každý si musí svojí cestu k názoru na správné obouvání projít sám. Ale argument, že některé kmeny v Amazanii chodí bosy a nemají ploché nohy, něčemu nasvědčuje. A to faktu, že i bez různých ortopedických vložek a všelijakých podpor mohou mít chodidla správně utvořenou nožní klenbu. A nabízí se otázka, proč tedy mnoho lidí má ploché nohy a problémy s klouby, jako jsou haluxy neboli vbočený palec? Přece oni boty nemají, my je máme, jsme jakoby vyspělejší a přesto máme problémy s chodidly, které oni neznají. Dost to souvisí s tím, že noha potřebuje mít umožněný přirozený pohyb a to jí některé boty nejsou schopny umožnit. Zároveň správné obutí má vliv i na celkové držení těla. Jinak řečeno, správná obuv dokáže dělat zázraky.

Nejširší barefoot na světě.
Jiří CB Benýšek

Že ševcovina má stejně jako řemeslo zlaté dno, se ukazuje čím dál víc. A můj skromný odhad je, že do tří let spatří světlo světa bota, která bude světově velmi úspěšná a ponese hrdé značení „made in Czech republic“. Dokonce je možné, že na světě už je. Jen o ní svět ještě neví.

Zdroje:

https://moleda.cz/

https://www.realfoot.cz/

https://skinners.cc/cs/

https://jancarikshoes.cz/

https://www.vasky.cz/cs/

https://slunecnyzivot.cz/2016/06/cviceni-nozni-klenby-ktere-ovlivni-cele-vase-telo/

https://www.nadacetomasebati.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz