Hlavní obsah
Umění a zábava

PLUTO007: Okamura sází stromy a rozdává radost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

UFO

PLUTO007: smyšlený a nejvíc fiktivní příběh ve stylu co by, kdyby. Stačí málo a svět je krásnější.

Článek

Značka PLUTO007 je zárukou kvality a pozitivního čtení, které vám vykouzlí úsměv na rtech a nastaví vaši mysl veselým směrem. Již ozkoušelo tisíce čtenářů.

A teď k věci. Okamura potkal modré mužíky a jeho diář dostal zcela jiný směr. Najednou tam má program jako je sázení stromů, navštěvování seniorů a besedy s mladými lidmi na téma „Proč ruské podnikatelské prostředí nepřeje inovacím?“.

Proč ruské podnikatelské prostředí nepřeje inovacím?
Jiří CB Benýšek

Modří mužíci jsou chlapíci ze speciální pluťanské jednotky PLUTO007 a pomáhají pozemšťanům ve zlepšování jejich životního prostoru a v nalézání svého lepšího já.

A to zrovna objevil Tomio Okamura, když se potkal s obyvateli Pluta. Na první dobrou to bylo šokující. Přece jen Pluťané vypadají poněkud nezvykle, ale pak zjistil, jak jsou fajn. Dali společnou řeč na téma pozitivní myšlení a poté následovala argumentační smršť. Poté Tomio uznal, že nemá cenu vyvolávat spory a blokovat smysluplnou práci a s Pluťany se domluvili, že bude konstruktivní. A od té chvíle se Okamura velmi snaží. Zavolal do ekologických hnutí a domluvil se na sázení stromků s cílem podpořit biodiverzitu lesů, aby byly lépe odolné proti kůrovci. Poté si uvědomil, že senioři jsou v domovech seniorů velmi opuštění a že potřebují společnost. Proto nelenil a rovnou do jednoho domova seniorů zavolal a zeptal se, zda by se mohl stavit a bavit se s důchodci o jejich životních zážitcích a jaké měli koníčky.

Zároveň mu došlo, že by se i mohl věnovat mladým lidem. Proto se domluvil s jedním pražským učilištěm a šel se bavit s budoucími zedníky na téma podnikatelského prostředí v Rusku. Položil otázku: „Proč si myslíte, že Rusko nemá firmy jako je třeba Harley Davidson a nebo Toyota?“ Odpovědi byly různé, ale například padalo to, že nemají dost kapitálu a nebo že západní firmy proti nim uplatňují praktiky nekalé konkurence. Jenže ono je to jinak. Je to tak, že zkrátka Rusko nemá funkční soudní systém a má vysokou míru korupce. Založit si firmu a moct jí v klidu budovat, je nejenom o schopnosti daného podnikatele, ale zároveň k tomu potřebuje funkční stát, který podnikateli zajistí podporu.

Tomio mladým žákům řekl, že by bylo naivní si myslet, že v Rusku je blaze. Kdyby se tam tak skvěle žilo, tak by si všichni kteří kritizují Západ, koupili letenky do Ruska a vyrazili si splnit svůj ruský sen. Jenže ono se nikde o něčem jako o ruském snu nepíše. Je to jen kvůli cenzuře a nebo něco jako ruský sen zkrátka neexistuje? Existují dva chlapíci, co vybudovali úspěšnou sociální síť, jenže kvůli tomu, že odmítli cenzuru a donášení vládě, museli uprchnout ze země a jejich sociální síť jim byla zabavena. No uznejte sami, bavilo by vás něco vybudovat a pak za to být ještě donucen k emigraci? Moc lákavě to nezní, že?

Pokud někdo má tak rád Rusko a tvrdí, jak se tam skvěle žije, tak prosím ať se tam přestěhuje, založí si nějaký blog a pochlubí se svými úspěchy a tím, jak se tam úžasně žije. Zatím o nikom takovém nevím, tak třeba se nějaký ten průkopník a objevitel země zaslíbené najde. Možná to bude třeba právě Tomio Okamura a nebo Miloš Zeman. Ten patřil k velkým příznivcům Ruska a chtěl se od něj učit. Miloš Zeman je teď v důchodu a má dost času. Mohl by využít i své kontakty v Číně a ukázat nám, jak se tam skvěle lidem žije. Zatím to skoro vypadá tak, že se tam lidé zas tak skvěle nemají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz