Hlavní obsah
Finance

Přestaňte sázet, pomůžete ekonomice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Loterie

Investujte raději do sebe a svých blízkých. Loterie štěstí téměř na 100% nepřinese.

Článek

Podle žebříčku top 100 nejhodnotnějších firem, jsou 4 z nich firmy zabývající se sázením. Co to vypovídá o české společnosti? Dle mého názoru jedině to, že jako společnost máme vážný problém. Je dokázáno, že hazard způsobuje závislosti, domácí násilí, rozpady rodin, zničené lidské životy a další negativní vlivy. Už dávno neplatí, že by nejznámější loterijní společnost Sazka přispívala nemalé částky na podporu sportu. Se změnou vlastníka, se změnily i priority a především jde o výdělky jejím majitelům. Dřívější model že jste si koupili los a i když jste nic nevyhráli, mohl vás hřát pocit, že jste přispěli na mladé sporotvce, byl rozumný, ale už není.

Stát nadšeně vybírá daně od loterijních a sázkových společností. Výhra loterie je daněná 15%, pokud přesáhne 1 milion korun. U nižších částek nevím. V každém případě je to neuvěřitelně krátkozraké. Stát sice vybere něco na daních, ale negativní vlivy hazardu způsobují škody v mnohem vyšších částkách a přiznejme si, že zničené lidské životy dosahují nevyčíslitelné hodnoty. Stejně jako jiné neřesti, typu alkohol a cigarety, sice přinášejí nemalé částky na daních, ale ještě více berou společnosti jako takové.

Jenže ouha, řešením není to zakázat nebo brutálně zdanit. Řešením je se o tom otevřeně bavit a šířit osvětu. Nějaké rozumné sportovní sázení může kolikrát zpestřit zápas. Ale je vždy důležité uhlídat tu správnou míru. K tomu pomůže osvěta a celkově otevřená diskuze na toto téma.

Pokud někdo sází pravidelně a nebo kupuje losíky hezkých pár let a miliony stále nikde, tak by mohl přehodnotit strategii a své peníze začít třeba investovat. Může si koupit nějaký kvalitní výrobek od lokálního výrobce a nejen že pomůže svému okolí, ale i na tom vydělá, protože takový výrobek mu vydrží déle. Zlepší vztahy ve svém regionu a to pro něj bude ta nejlepší výhra.

Zdroj:

https://www.seznamzpravy.cz/tag/ceska-elita-95008?_gl=1*4zyy2o*_gcl_au*OTk1NDYzNjcuMTY5OTg2NDM2OQ..

https://www.moneta.cz/blog/dan-z-vyhry

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz