Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Stydíš se pracovat rukama? Chyba

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Práce rukama

Mnoho mladých má představu, že musí mít vysokou školu a že práce rukama je pod jejich úroveň. Jako společnost si tak zaděláváme na mravní bídu.

Článek

Už dávno se začalo říkat, že řemeslo má zlaté dno a že obchod přináší peníze. Podívejme se, jak to vypadá v dnešní společnosti. Zedníků je málo, slušné aby hledal jako jehlu v kupce sena a když je najde, tak aby na ně čekal dvouletou frontu. Zubařů je také málo. Učitelů také. Silničáři také chybí. Co ještě? Výčet zaměstnání, kde se pracuje rukama, je velmi dlouhý.

Představa ideálního zaměstnání podle dnešních mladých je takové, že mám vysokou školu a sedím si pěkně v teplíčku kanceláře za počítačem a vydělávám těžký prachy. Pak střet s realitou vede k vystřízlivění. Ale přece nepůjdu dělat rukama, to je pod mojí úroveň! Jenže chyba, mládeži. Kdybyste začali dělat poctivě rukama, tak se na vás budou stát fronty a lidé vám pomalu ruce utrhají. Člověk, co dělá rukama a má svou práci rád a je na ní patřičně hrdý, může vydělávat mnohem víc než podprůměrný právník či lékař.

Naštěstí tu máme hipstery s jejich láskou ke kávě a díky nim mladí dokáží s radostí připravovat kávu a nalézat tak životní štěstí. Díky nim se nám tento trend začne překlápět i do dalších odvětví a již brzy se budou stát fronty na to, aby se mladí mohli stát třeba ševci a mohli tak hrdě šít kvalitní české boty.

A ještě jeden bonus na závěr. Jakmile se začne společenský více uznávat práce rukama, ubyde tak několik much jednou ranou. Protože si mladí budou umět přiznat, že vysokou školu nemusí mít každý a ušetří si tak mnoho psychických problémů a tak výrazně klesne spotřeba antidepresiv.

Tak přejme práci rukama mnoho štěstí a mladým hodně moudrosti a správných rozhodnutí. Přece jen ve škole a v práci člověk stráví půlku života a bylo by přece škoda tu půlku života strávit někde, kde není to správné flow. Čili pocit z dobře odvedené práce a celkově spokojenost sama se sebou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz