Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volkswagen cukl s gigafactory, protože elektromobilita je mrtvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Volkswagen odjíždí s projektem na gigafactory

To, proč se tady továrna stavět nebude, nesouvisí s naší ekonomikou, ale především s tím, že elektromobita dosáhla na svůj strop.

Článek

Pokud se nepodaří razantně zlepšit baterky, tak se všichni v tichosti vrátíme ke spalovacím motorům a budeme dělat, že žádná elektroauta nebyla. Elon Musk se svojí Teslou vyhlásí bankrot a jediné, co mu zůstane, bude jeho SpaceX a síť X, kterou mu pomůže udržet při životě ruská, čínská a saudskoarabská propaganda. Něco málo mu ještě udrobí Katar.

Proč to vidím tak černě? Není Tesla něco jako iphone, když prodejům mobilních telefonů vládla Nokia? Není! Mobil a auto je totiž velmi odlišná věc. A to proč jsem prozřel, je dáno tím, že jsem si přečetl jeden článek o tom, proč nemohou být letadla na baterky a pak jsem ještě viděl jedno video od influencera na Instagramu. Tam jednoduše pojmenovává problém elektroaut. Po pár letech jim odejde baterka a ekonomicky nedává smysl ji vyměnit za novou. Z auta se tak stává šrot, který navíc obsahuje nebezpečné látky v baterkách. Navíc to jak se tyto baterie vyrábí, je velká ekologická prasárna.

A hřebíček do rakve elektromobility v mých očích zatloukl fakt, že baterie mají pořád stejnou váhu. A to ať jsou nabité a nebo vybité. Čili letadlo, kterému se normálně prodlužuje dolet s tím, jak mu ubývá palivo v nádržích, nemůže být elektrické, protože tento fakt tam nefunguje.

Navíc elektroauta jsou značně těžká právě kvůli baterkám. To vede k rychlejšímu opotřebení pneumatik a vzniká tak další odpad. Navíc celou dobu vozíte zbytečně váhu navíc. To je, jak kdybyste si do klasického auta naskládali pytle s pískem a vůbec se nedivili tomu, že to auto je kurňa těžké. A nebo si dejte do balónu trezor plný zlatých cihel a dumejte, proč se nevznáší.

Volkswagenu došlo, že tahle bublina začala najednou ucházet. Není to splasknutí naráz, ale je to postupné vypuštění něčeho, co hlavně evropští poslanci napumpovali do obřích rozměrů a mohli se přitom odkazovat na kouzelného pana Muska. Jenomže žádný strom neroste do nebe a elektrobily si z trhu nakonec neukousnou víc než 25%. Ony nezmizí, ony budou jen jako hračka pro bohaté a nadšence. A právě díky tomu budou mít své kouzlo.

Elektromobil jako takový je geniální, ale jediné, co to fatálně kazí, je baterka. Pokud baterku dokážeme nahradit elektrokrystaly, tak to celé bude dávat smysl. Ale to je nyní hudba ze science fiction světa.

Foto: Pixabay.com

Baterkáč

Baterkáči tvůj čas možná jednou přijde, ale nejdřív spatří světlo světa elektrokrystal. Neskutečný zdroj energie, o kterém zatím všichni pouze sní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz