Hlavní obsah

Ethereu se povedlo razantně snížit transakční poplatky - Dencun upgrade

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Čepelka

Na Ethereu proběhl 13.3 upgrade s názvem Dencun ( Cancun-Deneb ) který krom jiných vylepšení přinesl EIP-4844 které dokázalo až 10× snížit poplatky na druhých vrstvách Etherea.

Článek

Ve středu 13.3 proběhlo na síti Ethereum vylepšení s názvem Cancun-Deneb, zkráceně Dencun, ten krom spousty dalších EIPs přinesl také EIP-4844 které umožňuje druhým vrstvám Etherea masivně snížit transakční poplatky.

  • Cancum - Město na jihovýchodním pobřeží Mexika
  • Deneb - Nejjasnější hvězda souhvězdí labutě
  • EIP ( Ethereum Improvement Proposal ) - Návrh na vylepšení Etherea

Co jsou to druhé vrstvy ( Rollupy )

Rollupy jsou samostatné sítě postavené nad Ethereem které využívají publikování důkazů o pravdivosti svého stavu k zajištění zabezpečení na úrovni první vrstvy ( Etherea )

Vyžít se dají jak pro klasické transakce tak pro experimentování s DeFi ( Decentralizované Finance ) nebo NFTs ( nezaměnitelné tokeny )

Díky tomu že namísto publikování celých transakcí publikují pouze důkaz který je poté na úrovni Etherea pouze ověřen, zvládali v posledních letech snižovat poplatky až na desetinu. Díky příznivějším poplatkům se v posledním roce rollupy těší velké oblibě, což dokazuje také to že jejich TPS ( počet provedených transakcí za vteřinu ) násobně převyšuje počet transakcí který lidé dělají na první vrstvě Etherea

Foto: Jiří Čepelka

TPS Etherea vs druhých vrstev za poslední rok, zdroj: l2beats.com

Bloby - EIP-4844

Součástí Dencun vylepšení bylo i EIP-4844 které přineslo takzvané bloby.

Blob je dočasná datová jednotka o velikosti 128KB přidružená ke klasickému Ethereovému bloku, po 18 dnech je tento blob vymazán z paměti Etherea čímž uvolňuje prostor dalším. Maximálním počtem blobů v jednom bloku Etherea je 6 ( 768KB ), přičemž Ethereový konsenzus motivuje uživatele aby využívali vždy 3 bloby v každém bloku.

Díky tomu že každý blob je po 18 dnech vymazán je maximální celkový prostor který bude EIP-4844 zabírat na každém nodu přibližně 96GB ( s cílem na 48GB )

Mezi tím co do této chvíle museli druhé vrstvy ukládat své data permanentně na první vrstvu mohou nyní vkládat své důkazy o pravdivosti do blobů kde se tento důkaz ověří a po 18 dnech je vymazán, toto řešení umožňuje druhým vrstvám vkládat do Etherea důkazy bez toho aniž by museli platit astronomické poplatky a zároveň nijak zásadně neomezují aktuální uživatele Etherea.

Výsledky

První druhou vrstvou která implementovala EIP-4844 se stal Rollup postavený na ZK ( důkazech nulovou znalostí ) s názvem zkSync Era, tomu se tím povedlo snížit své poplatky přibližně o 90%, jednou z dalších sítí byl Optimism, kde poplatky klesly na úroveň 0,1 centu za přeposlání ETH ( Ether, hlavní měna Etherea ), stejně tak si na stojí poplatky za využití decentralizovaných směnáren jako je například Uniswap.

Dencun upgrade přinesl ale mnohem víc, mezi ně patří například EIP-5656 nebo EIP-6780, pro detailnější prostudování Dencun upgradu je zde například série článků od Consensys o Dencun upgradu

Dalšího upgradu Etherea s názvem Electra + Prague se dočkáme snad ještě tento rok.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám