Hlavní obsah
Finance

Nad Ethereem vzniká paralelní ekonomika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jiří Čepelka

I přes přetrvávající zpomalený stav trhu týmy vyvyjející své finanční produkty na druhé největší kryptoměně ( ETH ) nepřestávají ve své úsilí vybudovat paralelní ekonomiku.

Článek

Ethereum, pro skalní fanoušky Bitcoinu odpad, pro mnohé svět ve kterém mohou vytvořit jakýkoliv finanční produkt bez toho aniž by museli získat razítko od nedomrlého úředníka.

Systém Etherea (poháněný kryptoměnou ETH „Ether“) je prvním z generace takzvaných smartchainů, tedy sítí podobných Bitcoinu, které umožňují programování logických operací. To umožňuje vývojářům z celého světa bez omezení nasazovat své otevřené zdrojové kódy na decentralizovanou a vysoce zabezpečenou platformu.

Kombinace bezpečného, ověřitelného a decentralizovaného systému dala za vznik mnoho inovativních řešení. Pokud pomineme psí, kočičí a šnečí tokeny, mince s názvy jako „Elonovo sperma“, nebo dokonce obrázky neviditelných kamenů, můžeme se bavit o nové, na státu nezávislé paralelní ekonomice.

Najdeme zde nejenom decentralizované směnárny sloužící k vyměňování tokenů mezi sebou (včetně tokenizovaných akcií, mincích projektů a stablecoinů navázaných na fiat měny, jako je USD-Circle, které obíhají na Ethereu), ale také můžeme mezi nepřeberným množstvím projektů najít proti-inflační „Flatcoiny“, které se mohou chlubit svojí ochranou proti inflaci s kombinací s nízkou volatilitou.

Najít zde můžeme také protokoly určené na kolateralizované P2P půjčky, které jsou kompletně transparentní, bez centralizace nebo malých nečitelných písmenek. Vše je veřejně zapsáno jako kus kódu přímo do Etherea.

Pokuď se podíváme na nějaká data, můžeme si všimnout, že počet zaplacených transakčních poplatků na síti Ethereum podle Cryptonative Economy od PWN.xyz vzrostl mezi prvním a druhým kvartálem 2023 o 85%, u protokolů určených na půjčky můžeme sledovat celkový vzrůst o 54%, a to i přes problémy protokolu Euler.

Foto: Jiří Čepelka

Cryptonative report H1-2023 od PWN.xyz

U likvidních stakovaných derivátů, tedy mincí, které produkují úroky a automaticky za vás provádí složené úročení, můžeme znovu mezi prvním a druhým kvartálem zvýšení o 39% (poznámka: v tabulce není započítán druhý největší poskytovatel těchto služeb Rocketpool, který zažil v těchto obdobích růst přibližně 150%).

Foto: Jiří Čepelka

Cryptonative report H1-2023 od PWN.xyz

Pravděpodobně největším hitem posledních měsíců se každopádně staly takzvané druhé vrstvy, především rollupy, které umožňují násobně levnější transakce zabezpečené Ethereem v porovnání s transakcemi přímo prováděnými na Ethereu. U třech měřených můžeme pozorovat nárůst o 153%, první místo v růstu každopádně s přehledem obsadil Starknet s celkovým růstem 729%.

Foto: Jiří Čepelka

Cryptonative report H1-2023 od PWN.xyz

Na otevřené kryptoměnové konferenci UTXO jsme se zase mohli od Jacoba Jelena, který staví krypto-nativní platformu pro podporu neziskových organizací, dozvědět, že i před bear marketem vzrostly „kryptodary“ mezi lety 2021 a 2022 o přibližně dvojnásobek.

Foto: Jiří Čepelka

Přednáška Jacoba Jelena - zakladatele Donat.network na otevřené kryptoměnové konferenci UTXO.23

Celý report od PWN.xyz - primárně českého týmu který buduje platformu pro P2P půjčky bez prostředníky si můžete přečíst zde: https://cryptonative.pwn.xyz/

Anketa

Předpokládáte mezi kvartálový nárůst krypto ekonomiky i mezi kvartály Q2 a Q3?
Ano
100 %
Ne
0 %
Krypto ekonomika bude stagnovat
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám