Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč monarchie?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Na otázku, proč monarchie, narážím celkem často.

Článek

Mnozí se dívají na monarchisty tak trochu jako na Marťany. „Oni chtějí na Hrad krále? Z jakého důvodu? To chtějí u nás obnovit robotu nebo dokonce právo první noci?“ Ano, až s takovýmito absurdními reakcemi jsem se občas setkal.

V zemích Koruny české se po více než 100 letech od přechodu na republikánský systém monarchie změnila v cosi neskutečného, vzdáleného. Často se mluví o tom, že u nás je tradicí republika. Já se ale ptám, zda 106 let je tradičnější než předchozích více než 1100 let, když sledujeme písemné záznamy od počátků českých přemyslovských knížat přes krále až po císaře. Ostatně poslední česká královna zemřela 14. března 1989. Uvědomuje si to vůbec někdo? Ví se to?

Za těch 106 let se podařilo monarchii v podstatě vymazat z paměti. Vlastně tolik let ne. Minimálně od konce devadesátých let se na naši historii před r. 1918 pomalu začíná dívat jinýma, objektivnějšíma očima. Hodně vzdálenýma od pohledů První republiky nebo z doby, kdy zde vládli soudruzi. A to je dobře, byť tu přetrvává trend dívat se na krále a šlechtu pohledem pohádek, kdy král či šlechtic je většinou mírně hloupý a rovněž tak šlechta. K tomu je obyčejně hamižná a rozhýčkaná. Viz. Pyšná princezna, Rumcajs, Krkonošské pohádky a další a další.

Jednou jsem vedl rozhovor s jedním známým, bývalým starostou jedné větší slovácké obce a on zakončoval hovor tím, „že on nemůže být pro monarchii, protože je pro demokracii.“ A já mu říkám: „prosím Tě, chceš tvrdit, že Velká Británie, Dánsko, Švédsko atd nejsou demokratické země?“ No, nakonec uznal, že mám pravdu. Ale automaticky před tím bezmyšlenkově vyhrknul to, co do nás bylo vtloukáno téměř celé staletí.

Ale abych se vrátil k původní otázce. Proč monarchie? Protože nejvyšší post hlavy státu by byl dědičně zajištěn panovnickým rodem. Ušetřilo by se na volbách, na placení předsedů státu - důchodců. Nyní máme 2. Ale není to jen v současnosti o V. Klausovi a M. Zemanovi. Jsou tu také jejich kanceláře placené státem, auta s řidičem, ochranka.

Samotná prezidentská kancelář také není zadarmo, k tomu Lány, plat hlavy státu + náhrady. A to musíme ještě připočítat každých 5 let volby. Ty vychází, teď nevím přesně, kolem 3/4 mld. Kč! Můžete mne klidně opravit. Takže kdo by tvrdil, že prezidentský systém je levnější než monarchie, tak jednoduše lže.

Další neméně důležitá věc souvisí s volbami. Všichni snad vnímají, jak je společnost rozdělená po každých volbách čím dál víc. A nikdy to nebude o mnoho lepší, pokud zde bude přímá volba. Navíc prezident nebude nikdy nestranný. Každý kandidát má svůj tým, své sponzory, své voliče a těm musí být vděčný a preferovat je, ať si veřejně říká, co chce. Kdežto král není na voličích závislý. Je v podstatě od kolébky pro své poslání vychovávaný, vzdělává se tímto směrem včetně etiky, takže je málo představitelné, aby někde ukradl protokolární pero nebo si v nekuřáckém apartmánu luxusního hotelu udělal kuřácké doupě a stát potom za něj hradil náklady za způsobené škody. To jen tak na okraj.

Ostatně nevolají voliči po nezávislé, vzdělané hlavě státu, která rozumí své funkci? My tuto hlavu státu máme! Máme i Hrad, trůn, korunovační klenoty. Nic nám tedy nechybí. Tak na co čekáme? Na dalšího M. Zemana či ještě někoho horšího? Nyní jsme o fous unikli horší variantě, než byla ta předchozí. Příště už takové štěstí mít nemusíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám