Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kdo změří, kam se nahnul trůn…

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Jen ilustrační foto. Co přináší válka.

Určitě jste poznali začátek jedné sloky krásné a pravdivě aktuální písničky Spirituál Quintetu. Pojďme se zamyslet nad konfliktem Ukrajina - Rusko.

Článek

Krásný večer všem!

Teploty atakující tropické, prý mají už příští týden skončit. Kéž by se totéž dalo napsat o probíhajícím konfliktu Ukrajiny s Ruskem.

Nemůžete soudit, když neznáte historii a její kontext. Nejsem historik, jen poučený laik, vše jsem vyčetl z dostupných zdrojů. Určitě jsou některé tendenční, ale tomu se nedá zabránit, vždyť koho chleba jíš, toho píseň zpívej, dějiny píší vítězové a další pravdy jsou nám všem jistě dobře známé. Ani jako nezávislý novinář nejsem a z podstaty věci nemohu být nestranný, byť se o to budu při nejlepší vůli snažit. Vždycky se na mém postoji projeví buď sympatie, nebo naopak antipatie k danému tématu. Rád dávám příklady pro lepší pochopení, jak to myslím, tady jsou:

Kauza Čapí hnízdo - pomiňme teď fakt, jestli tam vše proběhlo legálně, či ne, minimálně tam jsou věci velmi zvláštní, my se soustřeďme na morální čistotu daného. Tady už se náš pohled bude lišit, jako sympatizant budu tvrdit, že vše proběhlo legálně, dotace byly přiděleny nezávisle a všem je potřeba měřit stejným metrem. Jako odpůrce, mezi něž se počítám, říkám, že vše alespoň po morální stránce poněkud zapáchá. Nejsem příznivcem dotací na cokoliv, pokřivují realitu, ale když už byly zavedeny, ať slouží slabším, ne gigantům typu Agrofert, vždyť tyto peníze jsou i z našich daní a určitě, a už jsem to tady psal, i skalní příznivci pana Babiše by mě hnali svinským krokem, kdybych jim zvonil u dveří a chtěl po nich jejich peníze na moje podnikání. A to nepočítám podivné převody na děti, původ nabytých peněz pro začátek podnikání, likvidaci konkurenčních firem nefér způsobem a další.

Stejnou optikou se pojďme podívat na příznivce a odpůrce Ukrajinců a jejich pobytu v EU. Opět, již jsem tady psal, že beru člověka podle jeho činů a vlastností, ne vzhledu a národnosti. Na diskusích celým spektrem sociálních sítí je cítit minimálně odtažitost, ne-li přímo odpor k uprchlíkům z Ukrajiny. Ano, spousta z nich jsou lidé bohatí, kteří zneužili či využili možnosti své země a zbohatli více či méně legálně. To samé se ale dělo u nás ve slavných devadesátkách. Také zde povstala třída schopných i všeho schopných… to je na dlouhé téma. Samozřejmě se s uprchlíky sveze i mafie, krásně se zamaskuje a pronikne tam, kde by bylo obtížné se v normální situaci dostat. Pak jsou tu ti, kteří z nejrůznějších důvodů nechtějí bojovat, ať již z důvodů náboženských, ekonomických, příbuzenských, nebo čistě sobeckých, ale to nám nedává právo je soudit. Sami se zamyslete, zda by jste vzali zbraň a šli zemřít za svoji zemi. A jen odbočka k danému - můžeme se vztekat, pokud s něčím nesouhlasím, můžu mít pocit bezmocnosti a zmaru, že na některé lumpy je prostě světská spravedlnost krátká, ať už z jakéhokoliv důvodu. Já osobně jsem nesnášel ajznboňáka, který to dotáhnul až na ministerstvo spravedlnosti a sám byl křišťálově čistý, s průhlednými půjčkami od strýce atd… A vidíte, ne světská, ale vyšší moc zasáhla, ať ji nazýváme jakýmkoliv jménem a trest byl i na můj vkus krutý. To jen na okraj.

Teď historické okénko do vztahů Ukrajina - Rusko. Jak známo, Ukrajina byla nazývána obilnicí Evropy, nacionalisté, kteří tam byli nechtěli být pod Ruskem, za to jim Stalin ve dvacátých letech „zařídil“ hladomor, kdy docházelo k hromadným úmrtím, kanibalismu a jiným pochoutkám. Z tohoto podhoubí povstal Bandera a jeho hnutí, ne nacista či fašista. Maximálně nacionalista. Opět trochu odbočím pro vysvětlení pojmů. Nacisté byli Němci. Fašisté Italové. Dohledejte si sami. Takže pokud Rusko dnes do světa vytrubuje, že zachraňuje jen svoje občany a ty správné lidi tohoto světa před nacismem a fašismem, zachraňuje je vlastně před Němci a Italy, popřípadě jejich sympatizanty. Tady sedí definice mnohem více na Rusko, než Ukrajinu. Pokud se někdo pozastavuje nad přínosem ukrajinských pracovníků, je to zase případ od případu. Zažil jsem fantastické kuchařky z UA, pracovité zedníky, zahradníky a pomocné pracovníky a pak spoustu těch druhých, neefektivních, ulejváckých, pomalých… jako mají i jiné národy.

Že někteří z nich kradou ? Naši i ostatní cizinci někteří taky. Hlavně je to o tom, jaké normy chování jim byly umožněny v zemi jejich původu. Pokud tam byla a bohužel, ještě je obrovská korupce, spory se řešily na nože a umožňovalo se překračovat zákon, budou to zkoušet i tady. Zkuste si přečíst, jakým problémem je ruská mafie ve Spojených státech. Jak dokázali okamžitě zneužít demokratické justice, doma by jim za stejné chování hrozil absolutní trest bez soudu, tam soud musí proběhnout a jeho výsledek se dá ovlivnit penězi, lobbingem, vyhrožováním, zneužitím systému kauce…

Také mi vadí, že tu jezdí ukrajinská auta bez pojištění, jejich řidiči bez platných řidičáků, že se zneužívá bezplatná lékařská péče, vše nad rámec přiměřenosti. Opět příklad - zlomenou nohu zasádrovat musím, ale rovnátka pro děti nebo oční operace - to jsou věci zbytné, život neohrožující. Jaké jsme si to udělali, takové to máme. S námi by se ve světě nikdo nemazal. Proti tomu stojí fakt, že drží (zatím) putinovské Rusko na uzdě. S jídlem roste chuť, však víte, Mnichov 1938 atd. Majdan nebyl vražděním nevinných civilistů, ale odmítnutím podlézavosti Rusku. V Donbaské oblasti možná došlo k vraždám, ale opět neznáme souvislosti a při ruské paranoie je dost dobře možné, že podněcovatelé či vykonavatelé byli sami Rusové v ukrajinských uniformách, což okoukali v Gliwicích. Kdo neví, o čem mluvím, googluje.

Tolik o protepleném vztahu Rusů a Ukrajinců, majícím původ v historii, asi jako Francouzi a Angličané. Přitom jde de facto o jeden národ. Ale znáte to, jde o prestiž, suroviny, území… dosaďte dle libosti.

Jako úplný závěr mi dovolte citovat pravdivá slova oné v úvodu zmíněné písně :

Nečekej úsměv od rváče, kdo zabíjí, ten nepláče.

Na těle mrtvé krajiny se mečem píšou dějiny, je válka růží.

Dva erby, dvojí korouhev, však hlína pije jednu krev,

kdo změří, kam se nahnul trůn, zda k Yorkům, nebo Lancasterům,

je válka růží.

Jen ticho stojí kol kolem a vítěz plení vlastní zem, je válka růží.

Ať ten, či druhý přežije, tak nejvíc ztratí Anglie, je válka růží.

Pokud možno klidné ráno všem, nepřijímajícím jednoduchá vysvětlení a ještě jednodušší řešení!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz