Hlavní obsah
Cestování

Let z Kroměříže nad Hostýnské vrchy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kvapil

ULL Bristell - připraven ke startu.

Proměňte svůj sen ve skutečnost!

Článek

Na ploše kroměřížského letiště je připraveno ke startu několik letadel. Mně se líbí elegantní ultralehký Bristell. Je to dvoumístný dolnoplošník, průmyslově vyráběný v leteckém podniku v Kunovicích.

„Poletíme hodinový let?“ ptá se mě mladý instruktor.

„Stačí půlhodinka,“ odpovídám s úsměvem.

Jsme ve výšce tři sta padesáti metrů a pilot mě předává řízení. Jedná se o let „piloťák“ - instruktor se zájemcem o létání provede předletovou přípravu. Odstartuje s letadlem a ve výšce kolem čtyři sta metrů předá řízení. A tak poprvé naostro držím v ruce knipl. Mám sice za sebou „let“ na leteckém simulátoru, ale nyní je vše doopravdy.

Motor Bristellu běží pravidelně, udržuji rovný let, v dálce jsou vidět kopce Hostýnských vrchů. Letíme stranou města Kroměříže, pod námi vidím klikatý tok řeky Moravy a několik rybníků. Míjíme město Hulín… najednou je letoun vynesen několik metrů vzhůru a dál letí v klidu.

„Co to bylo?“ obracím se na instruktora.

„Nic se neděje, zapracovala jen termika - stoupavé proudy vzduchu.“

Jak letoun opouští stoupavé proudění, klesne opět o nějaký metr níže. Je pěkný den, odpoledne, polooblačno a tak se ultralehké letadlo v termice občas pěkně zhoupne. Ovšem ze země takovéto zhoupnutí není patrné. Nyní si teprve zpětně uvědomuji, proč předešlý zájemce o piloťák trochu nejistě vystupoval z Bristellu.

S instruktorem mám domluvený let na trase Hostýnské vrchy a zpět. Časově to má vyjít na třicet minut letu. Přelétám město Holešov, zámek, zámecké zahrady a potom je pod námi Bystřice pod Hostýnem, Chvalčov. V dálce na Kelčském Javorníku vidím novou rozhlednu.

Jsme nad poutní bazilikou na Svatém Hostýně. Byl jsem zde několikrát, ale takto z výšky vidím celý areál poprvé. Kroužím ve velkých kruzích - je to nádherný pohled z ptačí perspektivy.

„Nedá se nic dělat, čas běží, letíme zpátky,“ v sluchátkách slyším hlas instruktora.

Vracím se jinou trasou, přes rekreační oblast Rusavu. Opouštím zalesněné kopce Hostýnských vrchů. Pod námi jsou nejdříve louky, potom lány polí a vesnice spojené navzájem cestami. Při pohledu dolů, na zemi, v mysli se mně vybavují verše Josefa Kajetána Tyla: „Zemský ráj to na pohled! A to je ta krásná země…“

Při zpátečním letu ke Kroměříži, zkouším měnit výšku letu, provádět pravé a levé zatáčky, vše pod dohledem instruktora. Ten si v blízkosti letiště přebírá řízení. Předvádí, jak dovede ovládat Bristell v ostrých zatáčkách a ve skluzu. Jsme před letištní plochou a jdeme na přistání.

*

Kroměřížské letiště má dlouholetou tradici. Na jedné letištní budově je pamětní deska:

Foto: Petr Kvapil

Pamětní deska

Foto: Petr Kvapil

Kontrola přístrojů před startem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám