Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zamyšlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Kvapil

Panorama historické části Olomouce.

Víceméně nekorektní zamyšlení.

Článek

Město Olomouc, ve své historii, bylo před nepřáteli chráněno středověkými hradbami a později tereziánským bastionovým opevněním s předsunutými fortovými pevnůstkami.

V současnosti zůstaly z hradeb jen části a ty jsou pod ochranou památkářů. Na předměstích je nyní historický střed města obklopen věncem supermarketů. To jsou v podstatě nové pevnůstky, ale především zahraničního spotřebního byznysu. Ty již nemají bránit město před vetřelci, ale svými billboardy zvou návštěvníky: „Pojďte utratit své koruny u nás!“ Tak například jeden nejmenovaný hypermarket. Podle vzhledu je to taková krabice s přilehlým parkovištěm aut. Po většině obvodu zastavěného území je hypermarket obklopen protihlukovým valem a frekventovanou silnicí.

Což o to. Z vysokého, hliněného valu je pěkný pohled severním směrem na vzdálené pohoří Hrubého Jeseníku a pod posledními kopci Nízkého Jeseníku vidím sluncem ozářené město Šternberk. Obzor ještě ohraničuje skupina větrných elektráren, vrch Jedová (633 m. n. m.), barokní poutní areál na Svatém Kopečku a Oderské vrchy. Nejblíže pozorovateli je panorama historické části Olomouce se svými věžemi kostelů na paláců. Kochám se pohledem na podzimní krajinu.

V historických dobách, v době míru, mohli také obyvatelé Olomouce chodit po hradbách a valech pevnosti, pozorovat hanáckou krajinu, meditovat… A tak mě napadá: „Byli šťastnější než my, nebo ne?“ Jistě, hodně záleží na tom, jestli Vám na tuto otázku odpoví „pán, nebo kmán“ !

--------------------------------------------------------------------------

Trochu jiné je myšlení „běžného občana“ a jiné politika. Oni totiž mají i rozdílné vidění světa. Občan svlékne mnohdy kariéristu z prolhaných kalhot.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám