Hlavní obsah
Názory a úvahy

Smrt je pro média dobrý byznys. Za titulky je člověk: Proč nepíšu o smrti druhých

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay

Někdy mám pocit, že svět se zbláznil. Stačí, aby nějaká známá osobnost vydechla naposledy, a internet se promění v krvelačné bojiště.

Článek

Všichni se předhánějí, kdo vytáhne pikantnější detail z minulosti nebo kdo dřív vyždímá slzu z nešťastné rodiny. Je to jako reality show, kde hlavní cenou je co nejvíc kliknutí. A my, diváci, se nemůžeme odtrhnout.

Hyenismus v přímém přenosu

Smutná pravda je, že neštěstí druhých nás fascinuje. Možná je to nějaký pravěký instinkt, který nám říká, že když vidíme někoho padat, máme si dávat větší pozor, abychom nespadli taky. Nebo je to prostě jen zvrácená touha po dramatu a vzrušení v našich jinak nudných životech. Ať už je to jakkoli, faktem zůstává, že čím větší tragédie, tím větší zájem.

A tak se z každé smrti stává mediální žranice. Novináři se přehrabují v minulosti zesnulého, hledají špínu, skandály, cokoli, co by mohlo zvýšit sledovanost. A my, čtenáři, to hltavě konzumujeme. Klikajíce na články s titulky jako „Šokující odhalení!“ nebo „Nikdy byste nevěřili, co se stalo!“, si připadáme jako součást něčeho velkého a důležitého. Ale ve skutečnosti jsme jen voyeři, kteří se přiživují na cizím neštěstí.

Já se ale přiživovat nehodlám

Už jsem se s tímhle smutným faktem smířil. Svět je prostě takový, jaký je. Ale to neznamená, že se na tom musím podílet. Dál budu psát své veskrze pozitivní články o cestování po Česku, o své rodině, dětech a zážitcích s nimi. Budu dál projevovat své názory a smolit své neumělé, humorné a pozitivní články. Protože v dnešní době je to potřeba víc než kdy jindy.

Jasně, občas se nevyhnu ani tématu smrti. Ale píšu jen o té, se kterou jsem se setkal já osobně. A i z toho se snažím vytěžit něco pozitivního, nějaké to poučení, nějaký ten posun dál.

Humor a pozitivita jako protilátka

Vím, že to zní jako klišé, ale humor a pozitivní myšlení jsou opravdu nejlepší protilátkou proti všem těm negativním zprávám a tragédiím, které nás denně bombardují. Když se dokážeme zasmát sami sobě a svým chybám, když dokážeme vidět svět kolem sebe s nadhledem a optimismem, pak se nám žije mnohem lépe. Možná tím dokážeme udělat svět o trochu lepším místem i pro ostatní.

Život je lepší

Až příště uslyšíte o nějaké tragédii, nezapomeňte, že za každým titulkem se skrývá skutečný člověk, skutečná rodina, skutečné utrpení. A místo toho, abyste klikali na senzacechtivé články, zkuste raději udělat něco pozitivního. Pomozte někomu v nouzi, usmějte se na cizího člověka, nebo si prostě jen přečtěte nějaký humorný článek. Protože smrt je sice dobrý byznys, ale život je mnohem lepší.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz