Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kladivo na seniory? Mládí vpřed!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Reaguji na snahy omezení či rozšíření volebního práva.

Článek

Čtu o potřebě svěžího vzduchu v nynější přestárlé zatuchlé volební množině občanů.

Chtít ovlivnit výsledky voleb např. volebním právem od 16 let či omezením volebního věku seniorů - to se může stát parketou mladých, kterým leží v žaludku starci mající své jisté důchodové příjmy, zatímco mladí jsou strašeni, že budou ve stáří živořit, starci, kteří zavazejí na silnicích a vůbec by měli být uklizeni do nějakých zařízení, kde by s minimálními náklady nějak dožili. Rodiny v původní podobě soužití tří generací téměř zanikly, i když vždy byly doménou spíše bohatých, kteří měli sídla s něčím jako vejminkem.

Nynější obří rozvodovost je obrazem bezhlavosti, nepoučitelnosti a náročného sobectví mladých.

Rodina jako základ státu se stala vratkým elementem. Mnozí mladí vyrůstají v citovém chaosu.

Stáří neznamená vždy moudrost, i když životní zkušenost znamená jistě, pokud nejde o zmateného dementa bez paměti. Mít řidičské oprávnění je podmíněno ve vyšším věku dobrým lékařským posudkem. To by mělo platit pro každý věk, bylo by to složité, řídit tirák, či autobus asi šestnáctiletému zatím asi nikdo nechce svěřit, avšak ovlivnit řízení státu mladými nezkušenými, ovlivnitelnými lidmi by se někomu hodilo.

Pamětníci znají nadšené masy zpívajících modrých svazáckých košilí a heslo:

„Pryč staré harampádí, co tu jenom překáží a vadí!“.

Pamatují výsledky akcí typu „Mladí vedou Brno.“

Na druhé straně především mladí vybudovali přehrady, doly, hutě, jež nyní někomu patří, pokud se nazavřely. S nadšením bydleli na ubytovnách bez dozoru rodičů. Nebyli to však šestnáctiletí.

Není tu dosud mechanismus, který by voličské právo uděloval podle výsledků inteligenčních testů a morálních kvalit, nikoli jen podle věku. Ani dosažené vzdělání nemusí být tím správným kritériem.

Měřit inteligenci lze, morální kvality jen minimálně. Snad v budoucnu, kdy se bude nahlížet do hlav, což se v náznaku již objevuje. Měřit by musel nezávislý stroj, jenže vkládání informací je opět věcí lidí.

Ani v historicky prověřené baště demokracie - USA – se volby neobejdou bez sporů, neférového napadání výsledků, nixonovských afér, ovlivňování zvenčí. Nevím, zda mladí Američané chtějí raději Trumpa a starší voliči dědečka prezidenta. Volby, v nichž hrají roli konfety, čepice, balónky, jsou manipulujícím prvkem směřovaným zvláště na mladé.

Vybírat voliče podle nových kritérií by přineslo frustraci těm, jimž by bylo volební právo upřeno, snad by se projevily značné nepokoje. Nespokojenost s hodnocením a známkováním lidí by vyústila v ničivé aktivity, permanentní nevraživost, záškodnické smýšlení a nechuť pracovat poctivě. (Nesložíš např. rubikovu kostku - pryč od volební urny? Mladík, který má naučeno za pár vteřin provést toto složení, nemusí mít přehled o veřejném dění a o historii.) Jistěže testy nejsou tak jednoduché, ale ani nejsou stoprocentní.

Možná jednou umělá inteligence nahradí nejen bílé límečky, ale i voliče. Centrální mozek, známý z fantastických románů, by nemusel být špatný, pokud bude nakrmen informacemi poctivě a objektivně a krmiči nebudou zločinci.

Možná AI nahradí i politiky. Bylo by to dobré? K většině z nich mám totiž nejhorší vztah.

Volební věk se v minulosti již snižoval, dále bych nešel.

U starců bych zkoumal testem kognitivní schopnosti. Bylo by škoda zahodit hlasy moudrých a zkušených lidí, i když už nemají např. fyzické předpoklady pro řízení vozidla, ale jejich uvažování je střízlivější na rozdíl od většiny adolescentů.

J. Vlach,

senior, dosud nedementní s řidičákem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám