Hlavní obsah
Cestování

Izrael: Svatá země očima „věřícího ateisty“. Druhá cesta

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jiří Zajíc

Chrámová hora - barevná iluze.

První dojmy jsem již sdělil v předchozím článku. Ale bylo toho tolik, že jsem se rozhodl napsat pokračování z druhé cesty. Jakmile povolila covidová opatření, vybaveni certifikátem a rouškami jsme prvním letadlem v únoru 2022 odletěli do Tel Avivu.

Článek

Základní tábor Jeruzalém

Je to taková jistota pro výjezdy do všech stran. Tak jako minule - odhodit kufry a stihnout ještě alespoň pár chvilek ve Starém městě. Tentokrát vyberu jen pár míst, která jsme minule nenavšívili a nebo viděli jinak…

V druhé části pobytu jsme se přesunuli i do Negevské pouště.

Foto: Jiří Zajíc

Vstup do Starého města je pokaždé jiný… že by srdce?

Foto: Jiří Zajíc

Kaple Sv. Heleny v suterénu Chrámu Božího hrobu.

Foto: Jiří Zajíc

Sgrafita křižáckých rytířů v chodbě ke kapli.

Hebron

Pokud chcete zažít i trochu adrenalinu, vyjeďte běžnou „obrněnou“ autobusovou linkou od vlakového nádraží do Hebronu, kde vystoupíte přes průjezd kontrolním místem na izraelském miniúzemí. Určitě budete mít místo k sezení, neb cestující jsou v drtivé většině (3-5 osob) mladí vojáci jedoucí do služby, kde na území města žije zhruba 5 % celkového počtu obyvatel Hebronu, jak uvádí turistická informační brožura - Dvanáct faktů o Hebronu. Budete mít možnost navštívit Jeskyni patriarchů s hrobkami, která je z jedné části synagogou a z druhé mešitou, a to v rámci jedné budovy. Pokud nejste Židé, tak vás vojáci s nechápajícím kroucením hlavy pustí na palestinské území, ale pokud se chcete vrátit autobusem zpět do Jeruzaléma, tak vás na checkpointu při návratu zase proklepnou.

Foto: Jiří Zajíc

Hebron - Jeskyně patriarchů.

Foto: Jiří Zajíc

Hrobka Patriarchy Abraháma.

Foto: Jiří Zajíc

Typický pořádek v palestinské části Hebronu (v pozadí Jeskyně patriarchů).

Foto: Jiří Zajíc

Checkpoint v Hebronu u Jeskyně patriarchů.

Me'a Še'arim

Říká se, že tato jeruzalémská čtvrť je místem, kde se vrátíte v čase. Tato ortodoxní čtvrť byla založena roku 1874 jako pátá a největší jeruzalémská čtvrť, která byla zbudována mimo hradby Starého města v období „útěku z hradeb“, které už nebyly sto pojmout více obyvatel. Dnes to je jeden ze symbolů ultraortodoxního judaismu a místní mohou být na turisty nevraživí, obzvláště pokud fotí, čehož jsem s opatrností nedbal.

Foto: Jiří Zajíc

Me'a Še'arim - čekání na zelenou.

Foto: Jiří Zajíc

Me'a Še'arim - Kosher telefony.

Foto: Jiří Zajíc

Me'a Še'arim-historie za „500“.

Betánie v Zajordání

Po uvolnění covidových opatření bylo celkem obtížené sehnat v půjčovně volné auto. Nakonec se to povedlo, ale za dva dny na výjezd na sever jsme zaplatili více než za 4 dny na cestu na jih do Negevské pouště.

Betánie je místo na Západním břehu jihovýchodně od Jericha, kde u řeky Jordán v místě Qasr al-Jahúd (Palác Židů) Jan Křtitel pokřtil Ježíše. Tato oblast na Západním břehu byla od Šestidenní války v roce 1967 zaminovaná a uzavřena (Izrael tak zabezpečil tuto oblast proti případným útokům). Oblast je znovu zpřístupněna od roku 2011. Nachází se zde několik zajímavých sakrálních staveb - především na Jordánském břehu. Přijždějí sem často autobusy věřících, kteří s sebou vezou i kněze, aby je rituálně pokřtil politím pouze hlavy, ale najdou se i tací, kteří do té „kalňočky“ vlezou celí, přičemž se v přilehlých šatnách převlečou do speciálního lehkého hábitu.

Foto: Jiří Zajíc

Qasr al-Jahúd (pohled na Jordánskou stranu).

Foto: Jiří Zajíc

Qasr al-Jahúd - Je libo pokřtít? (Italská výprava to vzala se vším všudy, i se zpěvem).

Foto: Jiří Zajíc

Deir Hajla - Řecký ortodoxní kostel.

Kumrán

Místo západně od Mrtvého moře, kde byly nalazeny esejské Svitky od Mrtvého moře z přelomu našeho letopočtu (200 př.n.l. – 68 n.l.). V lokalitě se nachází jednak trosky sídliště esejců a v jeho okolí pak také jeskyně, v nichž byla nalezena hlavní část svitků. Po prohlídce zbytků osídlení můžete vyrazit i na tůru do kopců, pokud ovšem zrovna nepanují pekelná vedra.

Foto: Jiří Zajíc

Kumrán - jeskyně ve skalách, kde byly nalezeny svitky.

Foto: Jiří Zajíc

Kumrán - zbytky esejského osídlení, v pozadí jeskyně ve skalách.

Foto: Jiří Zajíc

Mrtvé moře od Kumránu, v pozadí Jordánsko.

Caesarea

Je libo trocha antiky? Pak se vydejte do Ceasarey, což je dnes národní park se vstupným. Místo se nachází cca 30 km severně severně od Tel Avivu u Středozemního moře. Ve starověku přístavní město Caesarea Maritima, ve středověku bylo využívané křižáky. Město založil v letech 22 až 10 př. n. l. Herodes Veliký pravděpodobně na počest římského císaře Caesara. V roce 6 se stala rezidencí římského místodržícího (prefekta). Po zničení Jeruzaléma v roce 70 se Caesarea stala hlavním městem provincie Judea.

Foto: Jiří Zajíc

Caesarea - Augustův chrám - paralela s komíny v pozadí.

Foto: Jiří Zajíc

Římský amfiteátr.

Foto: Jiří Zajíc

Caesarea - zbytky akvaduktu.

Bejt Še'arim – Dolní Galilea

Severovýchodně od Caesarei v Dolní Galilei se nachází svým způsobem mystické místo židovské kultury Bejt Še'arim. V překladu„Dům bran“ je starověké židovské město a současný národní park v Izraeli, situovaný na pomezí Jizreelského údolí a pahorků Dolní Galileji. Všichni bohatí Židé ze země izraelské i z okolních zemí tu chtěli být pohřbeni také. Pod městem proto vyrostl ve zdejším skalnatém podloží systém katakomb s honosnými hrobkami.

Foto: Jiří Zajíc

Bejt Še'arim – vchod do jednoho z hrobkovišť.

Foto: Jiří Zajíc

Bejt Še'arim – tajemné přítmí hrobek a hra světel.

Foto: Jiří Zajíc

„Piano“ na jihu Galilejského jezera.

Jeruzalém-Muzeum Izraele

Po autotoulkách jsme opět zakotvili na jeden den v Jeruzalému. Tady bych se zmínil o jediném muzeu, které jsme navštívili. Muzeum Izraele je muzeum umění a archeologie se sbírkami od pravěku po současnost včetně Svitků od Mrtvého moře. Největší dojem na mne udělalo Muzeum Bible - neskutečný architektonický počin, a když navštívíte Kumrán, tak potom musíte vidět svitky. Jsou tu vystaveny kopie, ale fragmenty originálů, které jsou uloženy v potemnělých vitrínách, aby jim neublížilo světlo. Nejdelší z nich (7,43 m) obsahoval text Izajáše z 2. století př. n. l. - Kniha Izajáš je kniha Starého zákona sepsaná ve složité poetické hebrejštině, která obsahuje proroctví připisovaná Proroku Izajáši.

Impozantní je také model Starého města s rozlohou 1000 m čterečních.

Foto: Jiří Zajíc

Jeruzalém - Muzeum bible.

Foto: Jiří Zajíc

Svitek Izajáš - kopie.

Foto: Jiří Zajíc

Fragment svitku v přítmí.

Foto: Jiří Zajíc

Muzeum Izraele - Model Starého města z období II. chrámu - 1:50.

Negevská poušť

Druhá polovina pobytu se odehrála v jižní části Izraele. Cestou jsme se v Ejn Bokeku „oráchali“ v Mrtvém moříčku, nedá se nesmočit kostru, když jedete kolem, a navíc ty scenérie a barvy. Navečer jsme dorazili do městečka Micpe Ramon, které se stalo základním táborem pro výjezdy do Negevské krajiny.

Foto: Jiří Zajíc

Ejn Bokek-barvy Mrtvého moře.

Foto: Jiří Zajíc

Východ slunce nad Micpe Ramon.

Foto: Jiří Zajíc

Všudypřítomní kozorozi vítají nový den v Micpe Ramon.

Trochu geologie

V okolí Micpe Ramon se nachází spousta geologicky zajímavých lokalit, jako třeba Amonitová stěna, která je poseta zkamenělami těchto prehistorických vyhynulých hlavonožců. Je cílem skupin školních výletů, ale i vysokoškoláků s profesory, kteří zde přádají výuku in situ.

Foto: Jiří Zajíc

Amonitová stěna.

Foto: Jiří Zajíc

HaMinsara-The Carpentery - jako na jiné planetě.

Foto: Jiří Zajíc

Old quarries - staré lomy hrají barvami.

Na Kadidlové stezce

Tato stezka byla jednou ze starověkých cest, které sloužily zejména Nabatejcům k transportu zboží z Asie do Evropy (osa Aden-Petra-Avdat-Shivta-Gaza). V roce 2005 byla zapsána na seznamu UNESCO.

Avdat byl obchodním centrem Nabatejců, které se nacházelo na významné obchodní trase mezi Petrou a přístavem Gaza, což byla jedna ze dvou hlavních větví Kadidlové stezky. Avdat se nachází na vyvýšenině, jejíž vrchol leží 655 m n. m. a asi 80 m nad úrovní okolí. Poprvé je Avdat zmiňován okolo roku 150 n.l.

Foto: Jiří Zajíc

Avdat - dávné město na Kadidlové stezce.

Foto: Jiří Zajíc

Avdat - dávné město na Kadidlové stezce - zbytky chrámu.

Foto: Jiří Zajíc

Shivta - dávné město na Kadidlové stezce.

Foto: Jiří Zajíc

Shivta - dávné město na Kadidlové stezce.

Foto: Jiří Zajíc

Národní park Ejn Avdat.

Zpátky do Tel Avivu

Celé dva dny strávené v Negevské poušti byly málo a neplatí přísloví „Někdy málo znamená více“, z čehož plyne poučení, že příště raději více. Druhý pobyt jsme před odletem zakončili krátkým pobytem v Jaffě a u pláže v Tel Avivu.

Foto: Jiří Zajíc

Velbloudí hora v Micpe Ramon při západu slunce.

Foto: Jiří Zajíc

Stará Jaffa.

Foto: Jiří Zajíc

Pláže Tel Avivu z Jaffy.

Co říci závěrem, čím slovo vymezit?

Asi nic, protože nejlepší je vše vidět a prožít. Izrael a Západní břeh jsou země, kde můžeme najít počátky naší dnešní historie a kultury. Kdo nevěří, ať tam běží a já vím, že zase „poběžím“.

Foto: Jiří Zajíc

Západ Slunce v Tel Avivu.

Foceno na Samsung Galaxy Note10+

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám