Hlavní obsah
Zdraví

Při včelím bodnutí nechytejte paniku, ale buďte připraveni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Alergie na včelí bodnutí. Může se to stát kdykoli. Komukoli. Mladému i starému bez výjimky.

Článek

Možná si řeknete, že se vás to netýká. Včela už vás někdy bodla a nic se nedělo.

Jenže alergie se vypěstuje opakovaným stykem s alergenem. Může vzniknout třeba až při několikátém včelím bodnutí, která proběhla bez příznaků krom chvilkové bolesti a zarudnutí. U koho vnikne a u koho ne je nevyzpytatelné. Stejně tak její projevy jsou velmi různorodé, někdy bohužel i smrtelné.

Je to opravdu alergie?

Reakce na včelí bodnutí, například otok kůže, zarudnutí, pocit pálení, může být projevem alergie, ale také nemusí. Může se jednat „jen“ o reakci na jed, která pomine.

Nejnebezpečnější bývá bodnutí v oblasti hlavy a krku. Když se to stane, nepanikařte, to vám nepomůže. A nepobíhejte, aby včelí jed nekoloval zbytečně rychle tělem. Ihned odstraňte žihadlo.

Postižené místo je dobré chladit a ledovat, v případě bodnutí do úst pocucávat led nebo po malinkých doušcích popíjet ledovou tekutinu, aby se chladily sliznice.

Jste-li sami, je dobré ihned někomu zatelefonovat a sdělit mu situaci včetně přesného místa, kde se nacházíte. A domluvit si další hovor za pět minut. S tím, že pokud se za těch pět minut vzájemně nedovoláte, protějšek vám zavolá sanitu.

To je pro případ těžší alergické reakce, kde hrozí ztráta vědomí a anafylaktický šok. Zde může jít o minuty, dokonce možná o vteřiny.

Pro lidi s alergií nebo s podezřením, může praktický lékař předepsat domů injekci, kterou si každý velmi snadno v případě potřeby píchne proti alergii. Není důvod se toho bát, ta injekce bolí daleko méně než včelí bodnutí. Pro méně závažné situace není špatné mít v domácí lékárničce tabletky proti alergii. Některé se prodávají volně v lékárnách, jiné vám na požádání jistě předepíše váš praktický lékař.

Lepší je být připraven než překvapen.

Nemusí se stát nic. Ale pokud se stane, je to boj s časem a se štěstím.

Může pomoci vědět, jak se v okolí včelích úlů chovat.

Česno neboli hlavní vchod pro včely, hlídají včelky strážkyně a ty opravdu mohou být agresivní, když se člověk či třeba jeho pes pohybuje v oblasti letové dráhy včely.

Včely jsou také nervóznější před deštěm, nemají rády alkoholové výpary v dechu a hluk. Naopak při rojení bývají mírné. Nesou si totiž zásoby potravy a jsou tak těžké, že jsou rády, že vůbec letí a nemají náladu někoho bodat. Takže pokud při procházce potkáte včelí roj někde na větvi, nemusíte se bát jít kolem. Ale samozřejmě jít v klidu a nedělat prudké pohyby a nehulákat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz