Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mít střechu nad hlavou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jitka Štefánková

Pro někoho je domov, bezpečné a teplé místo samozřejmostí, pro někoho nedosažitelný cíl, ke kterému vede dlouhá a nelehká cesta.

Článek

Můžeme si domýšlet, jak těžké je žít bez domova, bez finančních prostředků, jídla, pocitu bezpečí a naděje. Příběhů lidí bez domova jsou tisíce a jeden z nich se do Oblastní charity Rajhrad dostal poté, co se pan Jiří stal klientem Charitní záchranné sítě. Nepříznivou situaci pana Jiřího odstartovalo zdánlivě nevinná pokuta u dopravního podniku. My jsme se s panem Jiřím potkali ve chvíli, kdy bydlel u svého kamaráda v chatce v Pohořelicích. Zanedlouho se však bez střechy nad hlavou ocitli oba. Žili v provizorních podmínkách a kamarád pana Jiřího musel čelit zhoršujícímu se zdravotnímu stavu. Ve spolupráci s městem Pohořelice byly zajištěny důstojnější podmínky k bydlení. Věnován byl prostorný vojenský stan a suché WC. Ve stanu nechyběly paletové postele s přikrývkami, prostor pro úschovu osobních věcí, posezení a kamna, která byla pro přečkání zimy zásadní. Na konci zimy však přišla smutná zpráva o smrti kamaráda. Pan Jiří byl vystaven další nepříjemné situaci a aby toho neměl málo, stan se vlivem počasí protrhl.

Na jaře letošního roku Oblastní charita Rajhrad a město Pohořelice začali realizovat plán na zajištění stabilnějšího bydlení pro pana Jiřího. Byla vyhlášena sbírka na donio.cz. Cílová částka 20 tisíc Kč měla zajistit nákup starší unimobuňky, což se v průběhu sbírky zdálo čím dál méně reálné. Díky štědrým dárcům byla cílová částka dosažena a pan Jiří má od srpna střechu nad hlavou. Díky výborné spolupráci pracovnic odboru sociálního a zdravotního MěÚ Pohořelice, pracovníka Charitní záchranné sítě, technického pracovníka a pracovnice PR, má pan Jiří starší karavan, který si postupně opravuje a zabydluje se.

Letošní zimní měsíce nemusí být již pro pana Jiřího obavou a strachem z nepříjemných situací, které jsou s bezdomovectvím spjaty.

Charitní záchranná síť je tu pro všechny, kteří se ocitli v tíživé životní situaci. Žijí v nedůstojných podmínkách a potřebují zajistit základní životní potřeby. Jedná se především o jídlo, ošacení, teplo a pocit bezpečí. Tato služba je poskytována bezplatně.

PODĚKOVÁNÍ PATŘÍ dárcům, portálu donio.cz a všem, kteří se do pomoci pana Jiřího zapojili.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz