Hlavní obsah

10 fascinujících faktů o filmové sérii Harry Potter, o kterých možná nevíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E (vytvořeno umělou inteligencí)

Harry Potter patří k nejpopulárnějším a nejúspěšnějším filmovým sériím.

Připravte se na cestu za kulisami filmové série Harry Potter - od posledního slova J.K. Rowling, přes skutečné tetování Garyho Oldmana, až po emotivní poslední scénu hlavních hrdinů.

Článek

Filmová série Harry Potter, inspirovaná knihami britské spisovatelky J.K. Rowling, je bezpochyby jednou z nejpopulárnějších a nejúspěšnějších filmových sérií. V lednu a únoru můžete její filmové zpracování sledovat na TV Nova. Přinášíme vám několik zajímavostí o filmové sérii Harry Potter, o kterých jste možná ani nevěděli.

1. Autorka J.K. Rowling měla při natáčení poslední slovo: Při produkci všech filmů byly s Rowlingovou pečlivě konzultovány jednotlivé scény a jejich případné změny. Ona byla tím, kdo rozhodl, zda je změna vhodná a zda udrží původního ducha příběhu.

2. Barva očí: V knihách má Harry Potter zelené oči, zatímco jeho filmové alter ego, Daniel Radcliffe, má oči modré. Původně měl herec nosit barevné čočky, ale protože na ně měl alergickou reakci, rozhodli tvůrci, že barva očí není zas tak důležitá.

3. Skutečné tetování: Sirius Black, hraný Garym Oldmanem, má na těle mnoho tetování. Tyto vzory jsou inspirovány ruskými vězeňskými gangy a symbolizují jeho život jako zločince.

4. Tajemství Dursleyových: V knize jsou Dursleyovi vykresleni jako velmi nepříjemní lidé. Ve skutečnosti byli herci, kteří je hráli, velmi milí a dětem na place s nimi bylo dobře.

5. Opravdový hrad: Exteriéry Bradavické školy čar a kouzel byly natočeny na hradě Alnwick v Anglii. Tento středověký hrad, který se datuje do roku 1096, je otevřen pro veřejnost a stal se populární turistickou atrakcí.

6. J.K. Rowling měla hrát Lily Potter: Režisér Chris Columbus původně chtěl, aby J.K. Rowling hrála Harryho matku v zrcadle Erisedu. Ona to ale odmítla s tvrzením, že není dobrá herečka.

7. Živé malby: Mnoho portrétů v Bradavickém hradu bylo vytvořeno členy produkčního týmu.

8. Pláč při poslední scéně: Když Emma Watson, Rupert Grint a Daniel Radcliffe natáčeli svou poslední scénu ságy Harry Potter, byli velmi dojati a všichni tři se rozplakali. Tento moment pro ně symbolizoval konec jejich dlouholetého dobrodružství v roli postav této oblíbené série.

9. Tajemství za číslem sedm: Číslo sedm se v sérii Harry Potter opakuje mnohokrát. Existuje sedm hráčů v každém týmu famfrpálu, sedm knih, sedm předmětů s částí Voldemortovy duše, sedm ročníků studia na Bradavické škole, sedm úkolů v Labyrintu smrti a mnoho dalších.

10. Nahrazení herců: Richard Harris, který hrál původního Albusa Dumbledorea, zemřel po natáčení druhého filmu. Byl nahrazen Michaelem Gambonem.

Filmová série je plná tajemství a zajímavých faktů, které příběhu dodávají další rozměr.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz