Hlavní obsah
Internet a technologie

Fotíte mobilem? Každá vaše fotka může být fejk!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Firmbee / PIxabay.com

Myslíte si, že fotky z vašeho mobilu ukazují realitu? Možná vás to překvapí, ale každý váš „autentický“ snímek může být ve skutečnosti digitálně transformovaný fejk.

Článek

Také k focení používáte chytrý mobilní telefon a pak se s přáteli těšíte z krásných fotografií z dovolené, výletu nebo nějaké zajímavé akce? A napadlo vás někdy, že to, co svým přátelům ukazujete, není realita, ale „fejk“? Že ty krásné fotky ve skutečnosti zobrazují něco trochu jiného, než na co jste mířili objektivem mobilního telefonu?

V současné době se svět mobilní fotografie závratnou rychlostí posouvá od realistických snímků k obrazům, které jsou stále více „vymyšlené“. Technologie pokročila a v mobilech jsou dostupné nejrůznější nástroje pro úpravu fotografií, které stírají hranice mezi skutečnými a uměle upravenými obrázky. Dnešní moderní smartphony jsou vybaveny sofistikovanými algoritmy umělé inteligence, které automaticky upraví různé parametry fotografií. K tomu používají speciální filtry, úpravy a zásahy, které mají za cíl jediné - zlepšit kvalitu fotografií automatickou úpravou ostrosti, kontrastu, expozice a barvy bez nutnosti technických znalostí uživatelů v oblasti fotografování. Umělá inteligence dokáže identifikovat objekty na fotografiích a upravit příslušná nastavení tak, aby tyto objekty ve výsledku vypadaly lépe. Patří sem například i schopnost fotografovat v noci s výrazně lepší kvalitou pořízeného snímku než při použití tradičních fotografických metod​​. Snímky jsou tak vizuálně atraktivnější, ale o to méně odpovídají skutečnosti.

Zde se nabízí otázka, do jaké míry jsou fotografie, které máme uložené ve fotogaleriích svých mobilů, které vídáme na sociálních sítích nebo v reklamách, skutečně pravdivým odrazem reality a do jaké míry jsou dílem digitálních úprav.

Vývoj v oblasti mobilní fotografie naznačuje, že tento aktuální trend není jen dočasnou záležitostí, ale zásadním posunem v tom, jak budeme v budoucnu vnímat fotografii jako takovou. Tato proměna vyvolává diskuse o autentičnosti a pravdivosti fotografického obsahu, který vytváříme a konzumujeme. Otázka, zda nějaká fotografie může být dnes vůbec považována za „skutečnou“, je proto stále relevantnější.

Jedna z posledních revolučních novinek v oblasti mobilní fotografie spočívá v úpravě snímků přímo při focení. Mnoho mobilních telefonů díky tomu nabízí vysokou kvalitu fotografií, které tradiční fotografy tak rozčilují, ale většině lidí se líbí. To otevírá éru takzvané postdigitální fotografie, ve které bude stále běžnější fotky uměle dotvářet a upravovat​.

Fujifilm a některé další značky nabízejí tzv. filmové simulace, které fotkám dodávají například nádech starých dobrých filmů nebo diáků. Tyto „filtry“ jsou aplikovány na fotky už v okamžiku, kdy zmáčknete spoušť, a mezi uživateli se stávají velmi oblíbenými. Digitální simulace, jako je například ta s názvem Velvia, pak dodá fotografiím živější barvy a unikátní vzhled​. Je to ten případ, kdy zelené odstíny trávy nebo listí jsou na výsledné fotografii zelenější a obloha zase o něco modřejší a jasnější.

Vývoj umělé inteligence v mobilních fotoaparátech má ale i své stinné stránky. Kritici poukazují zejména na omezení kreativní svobody uživatelů. Umělá inteligence totiž může upravit scénu automaticky tak, že se z fotografie vytratí umělecký duch a ta získá jen podobu plochého snímku bez života. Existují také obavy ohledně soukromí a bezpečnosti, protože mobilní kamery vybavené umělou inteligencí by mohly být použity ke sběru dat bez vědomí nebo souhlasu uživatelů​​.

Jak se tyto technologie stávají běžnou součástí každého mobilu, mění se i naše chápání toho, co fotografie znamená a jak by měla vypadat​​. Tak až si zas bude prohlížet fotografie pořízené svým mobilním telefonem, nevěřte všemu, co na nich uvidíte. A pokud chcete věrohodné a pravdivé snímky, budete muset sáhnout po nějakém klasickém a umělou inteligencí nezatíženém fotoaparátu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz