Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mexický Ostrov panenek skrývá děsivé tajemství, které dodnes nahání hrůzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Psagency1990, CC BY-SA 4.0, prostřednictvím Wikimedia Commons

Mexický ostrov Isla de las Muñecas je doslova posetý panenkami.

Mexický ostrov Isla de las Muñecas proslavil farmář, který zde pověsil stovky panenek, aby uklidnil ducha utopené dívky. Jeho posedlost přetvořila ostrov na hororové místo, které fascinuje celý svět.

Článek

Mexický ostrov Isla de las Muñecas, přezdívaný také Ostrov panenek, je jedním z nejzajímavějších turistických míst v Mexiku. Nachází se v kanálu La Xochimilco nedaleko hlavního města Mexika - Mexico City a v minulém století se stal domovem stovek plastových panenek, které jsou rozvěšené na stromech a bambusech po celém ostrově.

Zdejší ostrovy vytvořili dávno v minulosti Aztékové, starověká mezoamerická civilizace, a to skládáním vrstev vegetace a bahna nad vodní hladinu. Dělali to proto, aby se zde mohli věnovat farmaření a pěstovat nejrůznější plodiny. Ostrov Isla de las Muñecas, jeden z těchto ostrovů, se pak stal známým především díky Donu Julianu Santanovi Barrerovi, samotáři, který se zde usídlil za účelem farmaření v 50. letech minulého století.

Podle jisté legendy našel Julian po svém přistěhování na ostrov v jednom z kanálů tělo utopené dívky a krátce na to zaslechl i její hlas, který od něho žádal panenku. Když se farmář rozhlédl, nedaleko těla skutečně uviděl panenku, která se pohupovala na vodní hladině. Sebral ji a pověsil na strom jako oběť pro ducha dívky. Na chvíli si myslel, že to ducha uklidnilo a na celou událost může zapomenout. To ale ještě netušil, že tento akt bude počátkem jeho budoucí posedlosti.

Jak se později ukázalo, duchovi jedna panenka nestačila, jeho hlas a hlasy dalších duchů slýchal farmář stále častěji, a tak začal postupně shánět nové panenky a rozvěšovat je po ostrově v domnění, že se mu podaří duchy uklidnit. Jenže to bylo horší a horší. Julianovi se navíc přestávalo dařit. Úroda byla nevalná a on to dával za vinu duchům ostrova, kteří ho pronásledovali. Byl přesvědčený, že se na něho tajemné ostrovní mocnosti zlobí a uklidnit je mohou jen další a další panenky. Byl tak posedlý, že to málo, co vypěstoval, prodával na trzích a za utržené peníze nakupoval panenky, které věšel všude po ostrově. Pořád to ale nestačilo, intenzita hlasů sílila a už se to nedalo vydržet. Farmář tedy v zoufalostí začal objíždět smetiště a sbírat z nich vyhozené panenky. Dokonce tvrdil, že hlasy mrtvé dívky a dalších duchů ho vodily k místům, kde se staré odhozené panenky povalovaly.

Don Julian postupem času zaplnil ostrov stovkami těchto hraček v různých stádiích rozkladu, tak, jak je na skládkách nacházel, což spolu s jejich vystavením povětrnostním vlivům vytvořilo děsivou scénu, která je na ostrově patrná dodnes. Některé panenky byly poškozené, bez hlavy nebo rozčtvrcené. Julianova posedlost trvala přes 50 let až do jeho smrti v roce 2001, kdy byl nalezen mrtvý ve vodě na stejném místě, kde on sám kdysi nalezl tělo dívky.

Po jeho smrti se z ostrova stala populární turistická atrakce, ačkoliv je místo stále plné děsu a neklidu. Někteří návštěvníci ostrova tvrdí, že se panenky pohybují, otevírají oči, a dokonce si mezi sebou šeptají. Místní obyvatelé i turisté jim často přinášejí oběti a doufají, že se je podaří „vyměnit“ za zázraky a případné požehnání.

Ostrov Isla de las Muñecas je se svými tajemnými až hororovými příběhy fascinující, ale zároveň děsivou turistickou destinací, která láká návštěvníky z celého světa, aby na vlastní kůži okusili jeho tajemství a historii.

zdroje: denik.cz, 100+1

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz