Hlavní obsah
Jídlo a pití

Proměňte starý chléb v chutné delikatesy

Foto: DALL-E

Tradiční recepty na využití starého chleba: od chlebové polévky přes chlebové bramboráky až po originální pizzu. Tyto jednoduché a úsporné nápady našich babiček promění starý chléb v chutné pokrmy.

Článek

Už naše babičky věděly, že starý chléb nepatří do koše, ale najde široké uplatnění v kuchyni a lze z něho připravit řadu dobrých jídel, pokud tedy byl správně uskladněn a není na něm plíseň. Recepty na některé z těchto pokrmů vám nyní předkládáme.

Chlebová polévka

Budete potřebovat jednu menší cibuli, asi 1/4 tvrdého chleba, kmín, sůl, olej a vajíčko. Na oleji osmažte nakrájenou cibulku, zalijte dvěma hrnky vody, přidejte kmín, sůl, chléb a vařte dokud se chléb nerozvaří. Poté rozmixujte a za postupného přidávání vody vařte dokud polévka nebude mít příjemně krémovou konzistenci. Nakonec přidejte rozšlehané vejce a ještě chvíli povařte.

Chlebový bramborák

Tvrdý chléb namočte do studené vody a nechte rozmočit. Poté chlebovou hmotu vyždímejte a použijte místo brambor do těsta. Ostatní suroviny a postup je stejný jako při přípravě klasického bramboráku.

Obalovaný chléb

Pokud máte doma starší, ale ještě ne úplně tvrdý chléb, můžete jej nakrájet na plátky, obalit v rozšlehaném vajíčku a osmažit. Hotové smaženky pak potřete hořčicí, položte na ně kolečka cibule a přidejte kyselou okurku. Takto můžete rychle a levně připravit chutnou večeři.

Strouhanka

Strouhanku můžete vyrobit i z tvrdého chleba. Lze s ní zahušťovat guláše a hnědé omáčky. Pokud ji smícháte s vajíčkem a přidáte trochu petrželové natě můžete vytvořit chutné noky do zeleninových polévek. Dále ji můžeme využít jako klasickou strouhanku.

Pizza

Z tři dny starého chleba si můžete připravit i chutnou pizzu. Chléb nakrájejte na plátky a na chvilku je namočte do mísy s vodou. Poté je jeden vedle druhého vyskládejte na olejem vymazaný plech a lehce zmáčkněte aby nikde nezůstala žádná mezera. Takto vytvořenou placku potřete kečupem a posypte pizza kořením. Dále na pizzu můžete naskládat vše co máte rádi - salám, sýr, rajčata, papriky, cibuli, vajíčko atd. Připravenou pizzu pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 2-30 minut.

Máté své vlastní tipy na využití starého chleba? Podělte se o ně v komentářích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz