Hlavní obsah
Zdraví

Zdravé hubnutí? Pomůže vláknina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: DALL-E (vytvořeno umělou inteligencí)

Vláknina je obsažena v obilovinách, vločkách, otrubách, ovoci a zelenině. Je ideální pro zdravé hubnutí.

Základem pro zdravé hubnutí je vláknina, která přináší řadu zdravotních benefitů. Podporuje trávení, brání obezitě, chrání střeva a pomáhá udržet zdravou hladinu cukru a cholesterolu v krvi.

Článek

V současné době je stále více kladen důraz na vyváženou stravu, ve které by měly být nejen bílkoviny, sacharidy a tuky, ale také vitamíny, minerální látky, dostatek tekutin a zejména vláknina. Ta je klíčovou součástí zdravé výživy, protože pomáhá předcházet mnoha nemocem a podporuje střídmý způsob stravování. Důraz na konzumaci ovoce, zeleniny, luštěnin a obilovin je proto nezbytný. I když je odborníky doporučován denní příjem vlákniny v rozmezí alespoň 25 – 30 gramů, na tyto hodnoty se údajně dostane jen 30% populace.

Vláknina se vyskytuje ve dvou hlavních formách: jako celulóza, která je obsažena v hrubě mleté mouce, obilovinách, vločkách, otrubách a zelenině, nebo jako pektiny, které jsou součástí ovoce a některých druhů zeleniny, například brambor, zelí nebo fazolí. Pokud chcete získat co nejvíce vlákniny z ovoce a zeleniny, pak se rozhodně vyhněte jejich odšťavňování, které množství vlákniny snižuje.

Vláknina je ideální pro zdravé hubnutí

Vláknina má několik důležitých funkcí. Mechanicky působí ve střevech, urychluje průchod stravy a zabraňuje jejímu plnému využití. To je žádoucí zejména v prevenci obezity. Má také protirakovinné účinky. Na sliznici tlustého střeva funguje jako „kartáč“, který odstraňuje zbytky potravy a brání mikrobům v jejich rozkládání a tím i vzniku toxických látek způsobujících podráždění sliznice tlustého střeva, chronické záněty nebo polypy.

Vláknina také obaluje tuky a cukry, a tím snižuje jejich vstřebávání, což následně ovlivňuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Její přítomnost v potravě hraje také klíčovou roli v prevenci a léčbě chronické zácpy a hemoroidů. Kromě toho, nedostatek vlákniny přispívá k rozvoji křečových žil. To je způsobeno tím, že trvalá zácpa nadměrně zatěžuje žíly v oblasti břicha, a ta se následně přenáší i na žíly v dolních končetinách.

Pokud chcete zvýšit příjem vlákniny, například při odtučňovací kúře, můžete vyzkoušet otruby namočené ve vodě. Zpočátku stačí namočit jednu lžíci otrub (později to mohou být až tři) a vyčkat minimálně 30 minut než nasají vláhu a zkřehnou. Pak už je můžete konzumovat, ideálně před hlavním denním jídlem. Důležité je zvyšovat množství vlákniny postupně, abyste předešli břišním kolikám a nadýmání.

Mějte na paměti, že strava má být vždy vyvážená. Nadbytek jakékoliv složky, včetně vlákniny, může vést k poruchám. Například u lidí, kteří se živí převážně rostlinnou stravou, může nadbytek vlákniny způsobit problémy se vstřebáváním železa a vést tak k anémii.

Jak vidíte, vláknina je nezbytnou součástí zdravé stravy a její správný příjem může mít pozitivní vliv na zdravé hubnutí a vaše celkové zdraví a pohodu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz