Hlavní obsah

Trestání "Husákových dětí"a jiné mýty o důchodech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Zachrání nebo zničí důchodový systém „husákovo děti“ a předčasní důchodci ? Tohle vám ještě nikdo neřekl .

Článek

Je až s podivem, kolik nesmyslů se člověk dočte v souvislosti s důchody. A to ani nepočítám spojení „spravedlivé důchody“. Často se používá argument početné generace 70tých let, který rozkýve průběžný systém. Ale je tato skupina trestaná ? Naopak, bylo jich celou dobu přispívání více a tedy každému z nich stačilo platit méně než kolik by po nich společnost jinak vyžadovala. Problém je to vlastně pro ty ostatní, kteří se musí vypořádat s jejich penzí. A kdo pomůže ? Světe div se - čerství předčasní důchodci ! Budou totiž pobírat trvale snížený důchod a tedy méně i v době , kdy bude třeba financovat větší skupinu penzistů a zátěž bude nejhorší. Sníží tím „trestání“ generace pohusákovských, která to musí utáhnout.

Pozdější odchod do důchodu ? Ale to má kdekdo i před touto generací, např. já měl o 4 roky a 2 měsíce víc než můj otec a jsem o 10 let starší než „husákovci“. Nebo jsem já trestán za ně ?

Před 10 lety jsme měli důchodovou reformu. Určitě ne ideální, ale měli. Nebýt ČSSD, která ji slíbila ihned po volbách zrušit a (kupodivu) slib spolu s ANO splnila , mohla být dnes situace jiná. Argument, že do 2.pilíře vstoupilo jen necelých 100 tisíc lidí je falešný. Lidé čekali, co bude po volbách, neboť v Maďarsku Orbán lidem tento pilíř znárodnil a to byla hrozba i pro naše občany. Určitě jsem nebyl sám, kdo čekal s rozhodnutím, zda do systému vstoupit, odkládal na dobu po volbách. Kdyby se to nestalo, nemusela být vlna předčasných důchodců, protože by řada z nich byla čerpala předdůchod , tedy žila za své, což je něco úplně jiného než předčasný důchod, který platí stát.

Až si někde přečtete o spravedlivých důchodech, můžete zaklít na adresu paní Maláčové a přestat číst. A to je asi tak vše, co se s tím dá dělat. Celé je to o solidaritě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám