Hlavní obsah
Cestování

Hřensko na Děčínsku s turistickými atrakcemi žije především z cestovního ruchu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z Hřenska - hlavní silnice u Labe směrem do Německa

Hřensko na Děčínsku – to je turistické centrum národního parku a výchozí bod za největšími atrakcemi Pravčickou bránou a jízdu na lodičkách soutěskami řeky Kamenice.

Článek

Obec je také ideálním výchozí bodem za výlety do Saského Švýcarska. Do Hřenska jsem jako spousta dalších cestovatelů, turistů a návštěvníků pokaždé cestoval z Děčína. Samotný příjezd do Hřenska je velmi zajímavým zážitkem. Cesta vede hlubokým Labským kaňonem, kde se na obou stranách tyčí vysoké pískovcové masívy skal, které lemují řeku Labe až do Saského Švýcarska. Samotný Labský kaňon je v současné době považován za velmi vzácné místo v Evropě, hodné zápisu do světového dědictví UNESCO.

Možnosti turistických cílů jsou velmi bohaté. Obec leží na soutoku řek Labe a Kamenice na hranici s Německem a se svojí nadmořskou výškou 115 m.n.m je nejnižším místem v České republice. I přes to, že se jedná o nejníže položenou obec, okolní klima pískovcových skal vytvořilo podmínky pro růst horských rostlin.

První informace o Hřensku se vztahují na začátek 15. století, kdy zde byla pouze krčma sloužící pro místní voraře stahující dříví a plavce. V pozdějších letech, ke konci 15. století bylo při ústí Kamenice skladiště dříví, mlýn a první obydlí pro samotné dělníky, kteří se zde postupně začali usazovat.

Postupem času se zde rozvíjel čilý obchod se dřevem, vyrostlo zde několik pil, ale také mlýnů a s tím související obchod s obilím. Čilý obchod zde probíhal až do 19. století, kdy se zde pomalu začínal rozvíjet cestovní ruch.

Rozvoj cestovního ruchu byl osobně podporován majitelem panství knížetem Edmundem Clary-Aldringenem. Byla zpřístupněna stezka vedoucí na Pravčickou bránu, zprovozněny Soutěsky na řece Kamenice nebo také vyhlídka Belveder. Byl zde založen horský spolek (jeden z prvních v České republice), který se staral o rozvoj prvních turistických stezek, laviček, zábradlí, ale také se starali o vydávání propagačních a naučných tiskovin.

V současné době žije obec zejména z  cestovního ruchu, je výchozím bodem k nejznámějším atrakcím v Českém Švýcarsku - Pravčické bráně, největší skalní most v Evropě a  Soutěsky řeky Kamenice. Obě tyto atrakce jsou spojeny zajímavým naučným okruhem.

Vobci Hřensko není bankomat, což platí pro celý Národní park České Švýcarsko. Nejbližší jsouv Děčíně nebo v České Kamenici.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz