Hlavní obsah
Cestování

Konstantinovy Lázně se ukrývají uprostřed lesů západních Čech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z Konstantinových Lázní

Při svých cestách po Plzeňském kraji jsem zavítal i do Konstantinových Lázní. A to z plzeňského hlavního nádraží, odkud se vlak dostal až do zmíněného městečka ukrytého uprostřed lesů západních Čech.

Článek

Konkrétně Konstantinovy Lázně leží severozápadně od Plzně v jedné z ekologicky nejčistších oblastí České republiky. Naplno jen mohu vyslovit souhlas s názorem, že Konstantinovy Lázně v západních Čechách jsou doposud neobjeveným kusem naší země pro všechny, kdo hledají klid a ticho.

První dojem po příjezdu je takový, že lázeňské městečko je opravdu citlivě zasazené do pestrého lesoparku. Ten přirozeně navazuje na okolní přírodu. A to jsme v místech 35 km západně od Plzně směrem na Karlovy Vary. Konstantinovy Lázně mají necelou tisícovku obyvatel. Tudíž patří mezi menší lázeňská místa v České republice. Návštěvníci tak nalézají klidné rodinné prostředí s nenarušenou přírodou.

První zmínky o místním sirnatém prameni, jemuž se pro vysoký obsah sirovodíku říkalo Smraďoch, pocházejí z 16. století. Už dávno zanikl, ale právě u něj vyrostl koncem 18. století první lázeňský pavilon Staré lázně.

Lázeňské pobyty zaměřené na léčbu kardiovaskulárních onemocnění a relaxaci dnes nabízí deset lázeňských domů. U většiny z nich se dá posedět v kavárně a při příznivém počasí i k ní přilehlé zahrádce, takže člověk při pohledu na procházející se turisty a návštěvníky zažije typickou lázeňskou atmosféru. Hlavní dům a pramen nesou jméno významného kardiologa prof. MUDr. Bohumila Prusíka, příznivce Konstantinových Lázní a lázeňské kardiologie.

Roku 1837 lázně koupil kníže Konstantin z Löwensteinu, jenž poté lázeňskou budovu přenechával nájemcům pod podmínkou, že budou zdarma poskytovat koupele chudým a za symbolickou cenu méně majetným. Jeho bohulibé snahy a zejména pak rostoucí prestiž lázní vedla k tomu, že obec, původně nazývaná Nová Ves, přejala na konci 19. století Konstantinovo jméno. Stejné jméno pak dostalo i wellness centrum Konstantin s bazénem, vířivkami, saunami, parní lázní a Kneippovými chodníčky.

Lákadlem a možností využití volného času jsou výlety kolem lázní na staré hrady a hradiště. Kdo se vydá z úpravné lázeňské obce pěšky nebo na kole směrem na jih, povede jej cesta podél úbočí Hradišťského vrchu, stolové hory, kde bylo objeveno hradiště z pozdní doby bronzové. O pár kilometrů dál se nacházejí romantické zříceniny hradu Gutštejn. Západně od Konstantinových Lázní je zřícenina hradu Krasíkov.

Zdroj: //www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/plzensky-kraj/cesky-les-chodsko/konstantinovy-lazne

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz