Hlavní obsah

Lázně Bělohrad ve východních Čechách – aktivity, relax i odpočinek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z Lázní Bělohrad v Královéhradeckém kraji

Lázně Bělohrad jsou lázeňské město v okrese Jičín, zhruba šestnáct kilometrů východně od Jičína. Žije v něm 3720 obyvatel. Městem protéká potok Javorka, prochází jím také železniční trať Chlumec nad Cidlinou – Trutnov.

Článek

Do Lázní Bělohrad jsem přijel vlakem z Prahy s přestupem právě v Chlumci nad Cidlinou. Vydal jsem se nejprve do lázeňské části. A už z příjemné procházky vyplynulo, že zdejší lázeňský areál skýtá návštěvníkům města i turistům a lázeňským hostům spoustu možností k aktivitám, relaxu i odpočinku.

U zrodu Anenských slatinných lázní stála na konci 19. století hraběnka Anna z Asseburgu. Základem zdejší terapie jsou koupele a zábaly v sirnoželezité slatině, jejímž zdrojem jsou rašelinná jezírka v lesoparku Bažantnice.

Srdcem lázní je resort Tree of Life, poskytující kompletní spektrum lázeňských procedur včetně balneoterapie, masáží a různých exotických postupů. Vyhledávaným místem jsou lázeňský park s chodníčkem šesti smyslů, kolonádas netradiční zahradou, hudební pavilon a Annamariánský pramen.

Bělohradské lázně pravidelně navštěvovala řada významných osobností, které si oblíbily zdejší klid. Opakovaně se sem vraceli zdejší rodáci, spisovatel a básník Karel Václav Rais i skladatel a dirigent Karel Moor, jezdívala sem i básnířka Eliška Krásnohorská či spisovatel Karel Jaromír Erben. V Anenských slatinných lázních se rád zastavoval herec Oldřich Nový; protože jeho žena měla z poloviny židovský původ, u manželů Lelkových v Lázních Bělohrad za války ukrýval svou dceru Janu (1937–2006).

Poutní kostelík sv. Petra a Pavla na návrší Byšičky patří k nejstarším památkám na Podzvičinsku, ale proslavil se i jinak: právě sem Karel Jaromír Erben umístil děj své nejstrašidelnější básně, Svatební košile.

Lákadlem pro návštěvníky Lázní Bělohrad je zajisté iprohlídka barokního zámku, který pochází z přelomu 17. a 18. století. Za zámkem je krásný park s empírovou zimní oranžérií, která je v současnosti využívána jako památník K. V. Raise a jako galerie. Významnou sakrální stavbou je pak kostel Všech svatých, z roku 1689.

V Lázních Bělohrad působí národopisný soubor písní a tanců Hořeňák. Vystupuje s pravidelným programem tanců, zpěvů a lidových vyprávění z Podkrkonoší a Podzvičinska.

Zdroj: I s využitím webových stránek kudyznudy a Atlasu Česka

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz