Hlavní obsah

Mohelnice s památkovou zónou leží na důležité silniční křižovatce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek z Mohelnice - část náměstí

Mohelnice v Olomouckém kraji je starobylé město založené ve 13. století s celou řadou zachovaných památek, městskou památkovou zónou a zajímavým vlastivědným muzeem.

Článek

Mohelnice se nachází uprostřed krásné přírody Mohelnické brázdy v pomyslném trojúhelníku mezi třemi hrady. A při cestách na Moravu stojí za to se ve městě zastavit třeba jen na pár hodin k jeho prohlídce.

Hranici památkové zóny tvoří vnější prstenec ulic za hradbami, tedy ulice Okružní, Zábřežská a Mlýnská. Centrálním městským prostorem je obdélníkové náměstí Svobody, které je z větší části vymezeno historickými dvoupodlažními měšťanskými domy.

Druhým důležitým prostorem je Kostelní náměstí s dominantou kostela sv. Tomáše Cantenburského. Zde se nacházel původní biskupský dvorec.

Do historického jádra vedou čtyři základní přístupové cesty ze čtyř světových stran.

Město Mohelnice leží na důležité silniční křižovatce. Její západní částí prochází komunikace z Olomouce do Moravské Třebové a dále do Čech, na ní navazuje silnice vedoucí přes Zábřeh na Moravě do Šumperka a dále do Jeseníků.

Městem také vede železniční trať mezi Prahou a Olomoucí. Poloha křižovatky cest mezi Hanou, východními Čechy a Šumperskem je vhodným předpokladem pro to, aby se Mohelnice stala jedním z turistických center střední Moravy

Mohelnice se však může pochlubit i moderním průmyslem, výrobními závody HellaSiemens.

V současnosti má Mohelnice spolu se svými integrovanými obcemi necelých 10 000 obyvatel. Součástí města je sedm místních částí: Křemačov, Květín, Libivá, Podolí, Řepová, Studená LoučkaÚjezd. Mohelnicí protéká potok Mírovka, který se vlévá do řeky Moravy.

Východně od města mezi železniční tratí a řekou Moravou jsou rozlehlá a hluboká jezera, která vznikla těžbou štěrkopísků. Mohelnicko svým návštěvníkům nabízí také ideální podmínky pro houbaření, nenáročnou turistiku a cykloturistiku.

Zdroj: i s využitím webových stránek města Mohelnice

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz