Hlavní obsah
Sport

Na hattrick proti Kanadě se nedá zapomenout, říká hokejový mistr světa Jiří Šejba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Josef Pešout

Ilustrační snímek - O2 Arena v Praze, dějiště mistrovství světa v hokeji 2024

V souvislosti s květnovým mistrovstvím světa v hokeji 2024 v Praze a Ostravě si mnozí fanoušci i bývalí reprezentanti zřejmě jistě připomenou i předchozí šampionáty, které hostilo Československo nebo proběhly v České republice.

Článek

V roce 1985 slavil tehdejší národní tým titul mistra světa v Praze. Byl u toho i útočník Jiří Šejba. Spousta publikací o historii hokeje často zmiňuje, že právě tento skvělý hráč zaznamenal hattrick do sítě Kanady. Československý tým vyhrál 5:3 a udělal důležitý krok k následnému triumfu.

Občas mi to někdo připomene, na to se nedá zapomenout,“ řekl mi už před několika lety Jiří Šejba v novinářském rozhovoru. A přiznal, že tehdy prožil asi svoji nejslavnější chvíli v hokejové kariéře.

Známých trenérů, se kterými se Šejba potkal v jednom týmu jako hráč, je v českém hokeji spousta. Například mistry světa ze zmíněného roku 1985 jsou i Miloslav Hořava ze Sparty, Vladimír Růžička byl ještě nedávno v Litvínově, ve Slovanu Bratislava a teď převzal tým Mostu. Antonín Stavjaňa trénoval nejen v Česku, ale i na Slovensku. A před několika dny vyhrál s Nitrou slovenskou extraligu a má nabídku z pražské Sparty na post asistenta. Trénování se věnuje i Petr Rosol i další mistři světa.

„Tehdy jsme v reprezentaci byli velká parta. Občas se setkáváme samozřejmě při hokeji i s dalšími bývalými spoluhráči, nebo si zavoláme,“ uvedl světový šampión a dlouholetý reprezentant.

Šejba kromě zlata na MS 1985 v Praze získal s reprezentací i bronzové medaile na dalších třech světových šampionátech. Startoval i na ZOH 1988 v kanadském Calgary.

Jako hráč působil především v Pardubicích, s nimi získal dva mistrovské tituly, prosadil se i při angažmá v Dukle Jihlava. Ale okusil hokej i v zámoří, ve Finsku, Slovanu Bratislava na Slovensku i v Německu.

Po skončení aktivní činnosti se vydal na trenérskou dráhu. V Česku vedl dva kluby v extralize. Pardubice v sezoně 2004-2005 a poté v roce 2008. Ve stejném klubu byl i sportovním manažerem.

Z Pardubic zamířil do Mladé Boleslavi, která bojovala o udržení v extralize. V letech 2008-2010 byl na střídačce středočeského celku například s Leo Gudasem, Jaromírem Šindelem, Vladimírem Čermákem, Luďkem Bukačem mladším nebo Janem Tlačilem.

„Uteklo to rychle, takový je hokej,“ prohodil Šejba. Potom dlouho působil v Polsku. Udělal si tam výborné renomé, když během sedmi let byl s týmem GKS Tychy pětkrát ve finále tamní ligy.

Po návratu do českého prostředí se stal například trenérem prvoligového Prostějova, následně vedl ve stejné soutěži ambiciozní Porubu. Pomáhal i v pražské Slavii.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz